A szovjet–orosz történelemről kérdezik az érettségiző diákokat

D KOS20220503023
2022.05.04. 09:51 Módosítva: 2022.05.04. 11:03
9 órakor elstartolt a 2022-es érettségi időszak harmadik vizsganapja. A diákok szerdán történelemből adhatnak számot a tudásukról; mutatjuk, milyen feladatokat kaptak.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, történelem írásbelikkel folytatódtak az érettségi vizsgák országszerte. Középszinten mintegy 66 ezren, emelt szinten pedig csaknem nyolcezren vizsgáznak a tantárgyból.

A középszintű írásbeli 180 percig tart, a diákoknak egy központi feladatsort kell megoldaniuk, amelynek első része egyszerű, rövid választ igénylő feladatokból áll. Az Eduline cikke szerint a diákok ennél a résznél a bolsevik ideológiáról és a két világháború közötti szovjet–orosz történelemről, a Rákosi- és a Horthy-korszakról, a magyarországi romákról, a reformációról és a zsidó vallásról kaptak kérdéseket.

A lapnak nyilatkozó szaktanár mindezt úgy értékelte, hogy a vizsgarészben változatosan szerepelnek vallási, művészeti, katonai, politikai, társadalmi, gazdasági kérdések, vagyis „a történelem minden területe feltűnik a feladatsorban”. Az első részt emellett megoldhatónak nevezte, hozzátette ugyanakkor, hogy azért „kell hozzájuk egy kis háttértudás, egy kis szakmai nyelvezet”.

Kádár-korszak és Árpád-kor a második részben

Az írásbeli második részében esszéfeladatokat kaptak a vizsgázók, az oktatási szakportál tájékoztatása szerint az athéni demokrácia, a Kádár-korszak, az Árpád-kori magyar történelem és a második ipari forradalom került elő, mint téma. 

Az általuk megkérdezett szaktanár a második részről elmondta: a Kádár-korszakot nem olyan régen tanulták a diákok, az még frissen élhet az emlékezetükben, így elképzelhető, hogy a többség azt választja majd. Az Árpád-kori téma sem rossz választás ugyanakkor, ahhoz ugyanis jól lehet használni a feladatsorban szereplő forrásokat, amellett, hogy az atlasz is számos hasznos információt tartalmaz ide vonatkozóan.

A történelemtanár úgy véli, hogy a 180 perc elegendő lesz a teljes feladatsor megoldására. A középszinten érettségizők 12 órakor hagyhatják el a termeket, nem sokkal utána pedig az első nem hivatalos megoldások is megérkeznek, ezekről a későbbiekben szintén beszámolunk.

(Borítókép: Érettségizők 2022. május 3-án. Fotó:  Koszticsák Szilárd / MTI)