Megérkeztek az angolérettségi nem hivatalos megoldásai

D KOM20220505013
2022.05.05. 13:06 Módosítva: 2022.05.05. 14:25
Csütörtökön angol nyelvvel folytatódott a 2022-es érettségi időszak negyedik vizsganapja. Középszinten a diákoknak összesen 180 perc állt rendelkezésükre, míg emelt szinten 240 percig dolgozhattak a végzősök. A korábbi gyakorlatnak megfelelően nem sokkal a feladatlapok leadása után az első, nem hivatalos megoldások is megérkeztek.

Mint arról korábban beszámoltunk, csütörtökön megkezdődtek az idegen nyelvi érettségi vizsgák, a végzősöket ma angol nyelvből kérték számon. Az angol írásbelire összesen 70 ezren jelentkeztek, közülük több mint 49 ezren középszinten, míg 20 ezren emelt szinten vizsgáztak.

Középszinten a diákoknak

  • az első részben összesen négy szöveget kellett elolvasniuk, ezek közül egy a tokiói vécékről, egy az év természetfotójáról, egy az online vásárlásról, egy pedig egy szokatlanul fiatal sofőrről szólt.
  • A második, nyelvhelyességi részben a kártyavárépítő versenyek és az M&M drazsék kerültek terítékre.
  • Az íráskészséget tesztelő részben a diákoknak továbbá egy használt rollerről kellett érdeklődni e-mailben, majd egy barátnak kellett tanácsot adni. 

Egy az Eduline-nak nyilatkozó szaktanár szerint a vizsgázók többnyire rutinfeladatokat kaptak, a szókincs és a nehézségi szint is megfelelő volt.

Az emelt szinten érettségizők

  • a londoni Tower lakójáról, pihenési formákról, tizenéves feltalálókról és egy érdekes barcelonai kezdeményezésről kaptak szöveget az első részben.
  • A második, nyelvhelyességi részben egy belga földműves határokat átrajzoló akciójáról és egy apró brit sziget furcsa „állásajánlatairól” olvashattak a diákok.
  • Az emelt szinten vizsgázóknak az íráskészséget tesztelő résznél egy bábkészítő és bábszínházi kurzusról kellett érdeklődni. 

Emellett emelt és középszinten is tesztelték a végzősök hallásértési készségét.

Az oktatási szakportál már az első, nem hivatalos megoldásokat közzé is tette, ezeket ide kattintva érheti el.

A németeseken a sor

Mint ismert, hétfőn a magyarérettségivel startolt el a 2022-es tavaszi vizsgaidőszak, majd kedden matematikából, szerdán történelemből, csütörtökön angolból vizsgáztak a diákok. Pénteken a német írásbelit rendezik meg, jövő héttől kezdve pedig a szabadon választható tantárgyak következnek. Az írásbeli vizsgák május 23-ig tartanak. Két év után ismét megrendezik a szóbeliket, a diákok emelt szinten június 1-től 9-ig, középszinten pedig június 13-tól 24-ig felelhetnek.

(Borítókép: Középszintű angol írásbeli érettségi feladatlapok egy salgótarjáni gimnáziumban 2022. május 5-én. Fotó: Komka Péter / MTI)  • Hírek
  • Hírek