Giro d’Italia: mutatjuk, hol bénul meg a forgalom a hétvégén

20220506111944 PAP 1650
2022.05.06. 19:59
Péntektől vasárnapig jelentős forgalomkorlátozásra kell számítani számtalan helyen, miután pénteken elrajtolt a Giro d'Italia kerékpárverseny. A verseny útvonalán több órára is lezárásokra kell készülni – cikkünkben ezeket a tudnivalókat gyűjtjük össze.

Május 6-án Magyarországon rajtolt az idei Giro dItalia nemzetközi kerékpáros körverseny. A mezőny három napig halad majd az ország különböző részein, ezalatt pedig több változásra is készülni kell az utakon. Alább napokra, időpontokra és helyszínekre bontva mutatjuk, hogy a kétkerekűek miatt merre ne induljon négy kerékkel – ebben a Giro d’Italia honlapján és az Útinformon elérhető részletes tájékoztatás lesz a segítségünkre.

Első versenynap – Május 6., péntek

  • Budapesten az 1. kerületben lezárták a Halász utca – Fő utca és a Bem rakpart közötti szakaszt egész nap, a Tárnok utcában és a Szentháromság téren este 6 órától éjfélig korlátozták a forgalmat, a Szentháromság utcában délután 4 és éjfél között. 
  • Budapesten az 5. kerületben blokkolták a József Attila utca, Széchenyi István tér, Apáczai Csere János utca, Petőfi tér, Belgrád rakpart, Szabadság híd (Pestről Budára tartó oldal) területeit délután 1-ig, de délelőtt fél 10 és dél között megnyitottak néhány autós átengedési pontot.
  • Budapest 6. kerületében lezárták a hajnali óráktól kora délutánig a Kós Károly sétányt a Kacsóh Pongrácz úti felüljáróig, a Hősök tere körüli közlekedési útvonalat szintén délután kettőig, az Állatkerti körút is zárva volt a Gundel Károly útig, a Dózsa György út a Szondi utcától a Városligeti fasorig, valamint az Andrássy út a Rippl Rónai utcáig délután egyig volt zárva. Figyelem: az Akadémia utca – Garibaldi utca és Zoltán utca közötti szakasz egész nap zárva van, míg az Olof Palme sétány egészen május 8., vasárnap délig zárt, ahogyan a Verona angyalai utca – a múzeum hátsó bejáratától az Olof Palme sétányig. 
  • Budapest 11. kerületében a Szent Gellért teret és környékét zárták le péntek reggeltől 13 óráig.
  • Budapest 22. kerületében a 6-os főúton és az M6-os autópályán volt lezárás.
  • Tárnokon a 7-es főutat zárták le.
  • Kápolnásnyék, Pázmánd, Vereb, Lovasberény és Székesfehérvár környékén szintén a 7-es főutat korlátozták.
  • Zámoly, Csákvár, Vértesboglár, Bodmér és Újbarok településeinél a 8126-os mellékutat kellett elkerülni.
  • Óbarok, Bicske, Mány és Zsámbék környékén az 1-es főúton készültek forgalomkorlátozással.
  • Zsámbék és Bajna között a 1105-ös mellékutat zárták le.
  • Nagysáp, Tát és Esztergom körül a 1119-es, 117-es és 11-es utak voltak lezárva.
  • Visegrádon a Rév utca, Nagy Lajos utca, Mátyás király utca és Panoráma utca, a 11116-os mellékút, a 11-es főútig reggel 8-tól este 8-ig nem járható.

Második versenynap – Május 7., szombat

A második etapban, május 7-én, szombaton egy 9,2 km hosszú egyéni időfutam lesz Budapest belvárosában. A versenyzők a Hősök teréről indulnak, és a budai várba érkeznek.  

A szurkolók mindhárom versenynapra vonatkozóan készüljenek fel arra, hogy a szurkolói helyszíneket a legtöbb esetben gyalogosan lehetséges vagy érdemes megközelíteni, ami hosszabb sétával járhat, így mindenképpen érdemes jóval a kiszemelt időpont előtt elindulni – javasolja az Útinform. Alább a lezárás részletei.

  • Budapest 1. kerületében lezárják a Bem rakpart Margit híd és Szilágyi Dezső tér közötti szakaszát, a Szilágyi Dezső tér, Corvin tér Fő utcába futó szakaszát, a Fő utca Corvin tér és Ponty utca közötti szakaszát, a Ponty utcát, Szalag utcát, Hunyadi János utat egészen a Dísz térig, és a Dísz teret hajnali 4-től este 8-ig. Gyalogos átengedési pont üzemel 04.00 és 09.30, 12.30 és 13.00, valamint 17.30 és 20.00 között: a Bem rakpart – Csalogány utca, Halász utca – a Fő utca és a Bem rakpart között. Egész napos gyalogos átengedési pont üzemel a Fő utca – Halász utcáknál. A Tárnok utcánál, a Szentháromság térnél, a Szentháromság utcánál éjféltől este 11-ig lehet gyalogosan közlekedni, míg az Országház utcában, az Úri utcában és a Dísz téren hajnali 4-től este 8-ig lehet ballagni. A Palota út a Váralja utcáig hajnali 4 és este 7 között járható gyalogosan.
  • Budapest 2. kerületében a Margit híd fél sávját, a Liphtay utcát, a Bem rakpart Margit híd és Szilágyi Dezső tér közötti szakaszát zárják le hajnali 4 és este 8 között.
  • Budapest 5. kerületében zárva lesz az Alkotmány utca a Bajcsy-Zsilinszky úttól a Honvéd utcáig, a Honvéd utca Alkotmány utca és Báthory utca közötti szakasza, a Báthory utca a Vértanúk terénél, a Vértanúk tere, a Garibaldi utca, a Kossuth Lajos tér Garibaldi utca és Id. Antall József rakpart közötti szakasza, az Id. Antall József rakpart a Duna-parti holokauszt-emlékmű és a Carl Lutz rakpart közötti szakasza, a Jászai Mari tér (a Nagy Imre-szobornál), a Margit híd hajnali 4 és este 8 között. Autós átengedési pont üzemel 04.00 és 09.30, 12.30 és 13.00, 17.30 és 20.00 között: az Alkotmány utca – Vadász utca között. Gyalogos átengedési pontok 04.00 és 09.30, 12.30 és 13.00, 17.30 és 20.00 között: Alkotmány utca – Honvéd utca, Honvéd utca – Báthory utca, Antall József rakpart – József Attila-szobor.
  • Budapest 6. kerületében zárva lesz a Dvořák sétány – Zichy Mihály út. Gyalogos átengedési pontok: Olof Palme sétány, Napozóterasz. Lezárják a Kós Károly sétányt a Kacsóh Pongrácz úti felüljáróig hajnali 5 és este 8 között, ahogy zár a Hősök tere – tér körüli közlekedési útvonal, az Állatkerti körút a Gundel Károly útig, a Dózsa György út a Szondi utcától a Városligeti fasorig, valamint az Andrássy út a Rippl Rónai utcáig, az Akadémia utca – Garibaldi utca és Zoltán utca közötti szakasz, az Andrássy út a Hősök terétől az Izabella utcáig tartó, belváros felé haladó szakasza, az Izabella utca az Andrássy úttól a Podmaniczky utcáig, a Ferdinánd híd az Izabella utcától a Váci útig, a Váci út a Ferdinánd hídtól a Szent István körútig, a Bajcsy-Zsilinszky út a Szent István körúttól az Alkotmány utcáig. Autós átengedési pont üzemel 04.00 és 09.30, 12.30 és 13.00, 17.30 és 20.00 között: Andrássy út – Bajza utca, Izabella utca – Podmaniczky utca. Gyalogos átengedési pont üzemel egész nap: Andrássy út – Kodály körönd. Gyalogos átengedési pont üzemel 04.00 és 09.30, 12.30 és 13.00, 17.30 és 20.00 között: Izabella utca – Aradi utca, Izabella utca – Szondi utca, Olof Palme sétány, Verona angyalai utca – a múzeum hátsó bejáratától az Olof Palme sétányig.
  • Kaposváron zár a Fő utca – Kossuth tér és Dózsa György utca között reggel 7-től éjfélig, és a Zárda utca a Kossuth tértől a Bajcsy-Zsilinszky utcáig.
  • Balatonfüreden a Zákonyi Ferenc utca lesz lezárva a Széchenyi térig este 6 óra és éjfél között.

Harmadik versenynap – Május 8., vasárnap

  • Budapest 1. kerületében a Halász utca a Fő utca és a Bem rakpart között zárva lesz.
  • Budapest 6. kerületében az Olof Palme sétány és a Verona angyalai utca – a múzeum hátsó bejáratától az Olof Palme sétányig szintén járhatatlan.
  • Kaposváron zárul reggel 6-tól délután 3-ig a Baross Gábor utca – Dózsa György utca és Hársfa utca közötti szakasz, Fő utca: a Dózsa György utcától az Anna utcáig, Bajcsy-Zsilinszky utca: a Zárda utcától a Széchenyi térig, Kossuth Lajos utca: a Bajcsy-Zsilinszky utcától a Fő utcáig, Csokonai Vitéz Mihály utca: a Bajcsy Zsilinszky utcától a Fő utcáig. Reggel 10-től délután 13-ig a Budai Nagy Antal utca: a Baross Gábor utcától a Szarvas utcáig, Szarvas utca: a Budai Nagy Antal utcától a Teleki utcáig, Teleki utca: a Szarvas utcától a Kossuth térig. A Zárda utca a Kossuth tértől a Bajcsy-Zsilinszky utcáig éjféltől este 11-ig zár. 9.55-től a Dózsa György utca, Budai Nagy Antal utca, Újpiac tér, Áchim András utca, Áchim szökőkúti körforgalom, Vásártéri út, Jutai út a Hajnóczi József utcáig, a Hajnóczi József utca délután 1-ig zár. Autós átengedési pont üzemel 9.55 és 12.00: Kaposvár – Volánbusz-parkoló.
  • Kaposmérő, Kaposfő, Kiskorpád, Nagybajom, Böhönye, Vése, Inke, Iharosberény, Pogányszentpéter és Nagykanizsa településeknél a 610-es főúton és a 61-es főúton kell lezárásra számítani.
  • Nagykanizsán a Kaposvári út, Teleki út, Kórház utca, Kossuth Lajos tér, Kisfaludy Sándor utca, Csengeri út, Fő út, Balatoni utca lesz lezárva 11.45 és 14.30 között.
  • Nagykanizsa, Zalaegerszeg és Galamboknál a 7-es főutat zárják le dél és 15 óra között.
  • Galamboknál az Ady Endre út, Zalakarosnál a Terminál út, Gyógyfürdő tér, Petőfi utca, Fő út, Garaboncnál a Kossuth út, Nagyradánál a Kossuth Lajos út, Zalaszabarnál a Deák Ferenc út, Újszabár, Eszztergályhorvátinál a Deák Ferenc utca és az Arany János utca, Zalaapáti irányában a Vörösmarty Mihály utca a 75-ös főútig zárul 12.00 és 15.20 között.
  • Zalaapátinál, Hévíznél, Gyenesdiásnál, Vonyarcvashegyen, Balatongyörökön, Balatonedericsen, Szigligetnél és Badacsonytomajnál a 75-ös főutat és a 71-es főutat érinti a lezárás.
  • Badacsonytomajon a Fő utca, Káptalantóti út, Káptalantótiban a Badacsonyi utca, Petőfi utca zárul 13.25 és 16.30 között.
  • Zánkától a 71-es főút a Tusakosi utcától egészen a tihanyi Őrtorony kilátóig, majd a 7117-es mellékúton egészen a Kossuth Lajos utcáig, a Kossuth Lajos utca végig, a Halász utca végig, a 7117-es mellékút a félsziget küldő ívén a Tihanyi Piactól egészen a Klebelsberg Kunó utcáig, a Klebelsberg Kunó utca, Lepkesor lesz lezárva délután 14 és 17.20 között.
  • Balatonfüreden a 71-es főút – Tihanyi műút – Balatonfüred: Fürdő utcai körforgalomig lesz zárt délután egytől este 7-ig. A 71-es főút – Balatonfüred – Széchenyi István utca a Jókai Mór utcáig 05.00 és 23.00 között. A Zákonyi Ferenc utca: a Széchenyi tértől a Tátra lépcsőig 05.00 és 23.00 között, a Zákonyi Ferenc utca a Széchenyi térig éjféltől éjfélig.

Változik a menetrend, várakozik a vonat

Az útlezárásra és forgalomkorlátozásra való tekintettel a MÁV-Start néhány vonata várakozásra kényszerül, és hosszabb menetidővel közlekedik, a Volánbusz egyes járatai pedig nem vagy terelt útvonalon és módosított menetrend szerint járnak. 

  • A Volánbusz számos járatának változik a menetrendje az érintett útszakaszokon péntektől vasárnapig. A forgalmi korlátozások Bács-Kiskun megye, Baranya megye, Csongrád-Csanád megye, Fejér megye, Komárom-Esztergom megye, Pest megye, Somogy megye, Tolna megye, Vas megye, Veszprém megye és Zala megye helyközi közlekedését, valamint Balatonfüred, Esztergom, Nagykanizsa és Székesfehérvár helyi közlekedését is érintik.
  • A kerékpáros körverseny miatt pénteken a Komárom-Esztergom vasútvonalon, vasárnap a Dombóvár-Gyékényes, a Kaposvár-Fonyód, a Balatonszentgyörgy-Tapolca és a Tapolca-Székesfehérvár vonalszakaszokon – a versenyzők biztonsága érdekében – eltérő időpontokban lezárások lesznek egyes közúti-vasúti átjáróknál. Emiatt több vonat a kereszteződés előtti vasútállomáson várakozik, csak a kerékpáros mezőny áthaladása után indulhatnak tovább.

Az érintett vonatok utasainak eltérő mértékű, jellemzően 20-50 perccel – egyes járatok esetében 60-80 perccel – hosszabb menetidőre kell számítaniuk.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)