Fél évvel meghosszabbíthatja a CAF-villamosgyártóval kötött szerződését a BKK

2022.05.11. 16:00
A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a CAF-villamosokat gyártó spanyol vállalat megállapodásának köszönhetően további fél évig élhet opciós jogával a fővárosi közlekedésszervező cég. A szükséges anyagi forrás rendelkezésre állása esetén a korábban rögzített május 17. helyett november 17-ig hívhatja le a főváros az opcióban szereplő 51 alacsony padlós, akadálymentesített, klímával felszerelt villamost – derült ki a szerkesztőségünknek küldött közleményből.

A járművek alapára már a 2014-es szerződéskötéskor is rendkívül kedvező volt, így a jelenlegi piaci környezetben jelentős megtakarítást jelentene, ha a BKK élhetne a szerződésben szereplő opcióval – írták.

A közlemény szerint a Fővárosi Önkormányzat, valamint a BKK annak ellenére elkötelezett a fejlesztés megvalósítása mellett, hogy a koronavírus-járvány és a kormányzati döntések miatt rendkívül szűkös források állnak a rendelkezésére.

A BKK egyelőre nem tud élni az opciós lehívás lehetőségével, de a Fővárosi Önkormányzattal együtt továbbra is azon dolgozik, hogy új CAF-villamosokat vásárolhasson – jelezték.

A tájékoztatás szerint jelenleg 73 CAF-villamos közlekedik Budapesten. Az újabb villamosok megrendelésével olyan vonalakon – elsősorban a külső kerületekben vagy a nagyobb lakótelepeken – is több akadálymentes jármű közlekedhetne, ahol ma egyáltalán nem vagy csak alacsony darabszámmal járnak.