Elhatárolódásra szólít fel három civil szervezet a Jobbik körüli erőszak ügyében

DBZOL20171203005 (1)
2022.05.15. 15:08
A kormányközeli szervezetek azt szeretnék, ha a parlamenti patkó ellenzéki oldalán ülő nők és asszonyok, akik korábban hangos szóval álltak ki a nők bántalmazása ellen, most is így tennének.

Három civil szervezet közös közleményben szólította fel a Jobbikot, valamint a velük szövetséges erőket, hogy határolódjanak el a nemi erőszak gyanújába került jobbikos politikustól.

A Mindennapok Női Szemmel Egyesület, a Fiatal Családosok Klubja és a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége vasárnapi közleménye szerint elfogadhatatlan, hogy – ha igaznak bizonyul a vád  a gyanúba került politikus párttársai, a Jobbik elnöke, a Jobbikkal szövetséges baloldali pártok képviselői, valamint a baloldali sajtó nem áll ki az áldozat védelmében, a bántalmazás elítélése mellett.

Különösképp felszólítjuk a baloldal női országgyűlési képviselőit – többek között Vadai Ágnest, Orosz Annát, Szabó Tímeát, Kálmán Olgát, Kunhalmi Ágnest –, hogy mutassanak példát, és tegyék ezt meg, hiszen évek óta hangos szóval kiállnak a nők bántalmazása ellen

– fogalmaztak.

Pártrendezvényen akarták megerőszakolni a Jobbik alelnökének párját

A szervezetek hangsúlyozták, alapvető és mindenkitől elvárható normaként tekintenek a női méltóság feltétlen tiszteletben tartására és a szexuális erőszak, bármilyen bántalmazás, zaklatás visszautasítására.

A magyar közéletben tevékenykedő, az emberek felhatalmazása alapján, közpénzekből finanszírozott pártpolitikusokkal szemben ez az általános elvárás még fokozottabban áll fenn, hiszen ők társadalmi mintát is jelentenek a magyar emberek számára, és köti őket támogatóik beléjük vetett bizalmának felelőssége is 

– írták.

Amint arról korábban beszámoltunk, meg akarták erőszakolni a Jobbik alelnökének, Szilágyi Györgynek a párját egy pártrendezvényen. A politikus később a közösségi oldalán hozta nyilvánosságra partnere levelét, melyben a nő a vele szolidáris asszonyoknak fejezte ki köszönetét.

A Mindennapok Női Szemmel Egyesületet és a Fiatal Családosok Klubját is Király Nóra, korábbi XI. kerületi fideszes alpolgármester vezeti; mindkét szervezet jelentős közpénzzel gazdálkodhat, de a Magyar Asszonyok Érdekszövetségét is évek óta nagyrészt központi költségvetési keretből finanszírozzák. A szervezet Szőnyi Kinga egykori modell nevéhez köthető.

(Borítókép: Király Nóra 2017. december 3-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)