A súlyosan allergizáló élelmiszerek kivezetését javasolja az iskolai menzáról egy egyesület
Korábban az Index is beszámolt arról, hogy januárban egy újpesti iskolában tartott születésnapi tortázás után anafilaxiás sokkot kapott egy 7 éves kisfiú, aki pár órával később életét vesztette. A torta ugyanis mogyorót tartalmazott, amire a kisgyermek súlyosan allergiás volt.
Az Allergéniusz Egyesület emiatt azt javasolja, hogy kerüljenek ki a közétkeztetésből a súlyosan allergizáló élelmiszerek. Az egyesület javaslata alapján lehetséges, hogy nem adnak szezámmagot, valamint mogyoró- és dióféléket tartalmazó ételeket az iskolai menzán.
Janklovics Natasa, az AllerGéniusz Egyesület szóvivője szerint a tragédia rámutat arra, hogy Magyarországon is olyan döntések szülessenek, melyek óvják a diagnosztizált és a még nem diagnosztizált eseteket is.
A szóvivő az InfoRádió érdeklődésére elmondta, hogy a januárban történt eset után több civil szervezettel és az Emberi Erőforrások Minisztériumával is felvették a kapcsolatot.
De pozitív visszajelzést kaptak Magyarország legnagyobb közétkeztetőjétől, a Hungasttól is.
Abban állapodtunk meg, hogy azokról az élelmiszerekről beszélünk csak, amelyek nem alapvető, szerves részei a magyar gasztrokultúrának. Tudjuk, hogy vannak tej- és tojásallergiások, az ő védelmükben is szeretnénk intézkedéseket látni a későbbiekben. De mivel ezek mindennapi részei az étkezésünknek, fel sem merült, hogy hozzányúljunk. Olyan élelmiszerekről van szó, amelyek nagyrészt élvezeti élelmiszerek: a nutellás kenyér, a diós búrkifli, a cukrozott földimogyorós szelet, az aranygaluska, igazából eléggé kicsi az élelmiszerek köre, amely ide tartozhat
– nyilatkozta az InfoRádiónak Janklovics Natasa.
(Borítókép: Komka Péter / MTI)