2024. június 25. 18:00
Hollandia
Ausztria
Olympiastadion III. forduló
2024. június 25. 18:00
Franciaország
Lengyelország
BVB Stadion Dortmund III. forduló
2024. június 25. 21:00
Anglia
Szlovénia
Cologne Stadium III. forduló
2024. június 25. 21:00
Dánia
Szerbia

Lázár János elárulta, mit ígér Budapestnek

DROTI20180324005
2022.05.19. 14:08 Módosítva: 2022.05.19. 15:10
Lázár János egy ciklus kihagyás után tér vissza a kormányba, a következő négy évben építési és beruházási tárcavezetőként fog dolgozni. A miniszterjelölt az Országgyűlés Gazdasági bizottságában ismertette először, hogy milyen feladatokat fog ellátni új Építési és Beruházási Minisztériuma. A helyszínről tudósított az Index.

Építési és Beruházási Minisztérium – a következő négy évben nagy eséllyel sokat fogjuk hallani, emlegetni azt az intézményt, amelynek vezetésére a nagy visszatérő Lázár Jánost kérte fel Orbán Viktor. 

Lázár János már becenevet is adott új hivatalának: Országépítési Minisztérium – derült ki Lázár János csütörtök délutáni parlamenti gazdasági bizottsági meghallgatásán. 

Csepreghy Nándor lesz miniszterhelyettesként a minisztérium politikai államtitkára, aki Áder János leköszönő államfő Kék Bolygó Alapítványától érkezik. Juhász Tünde, a Csongrád-Csanád megyei kormányhivatal vezetője lesz a minisztérium közigazgatási államtitkára, Nagy Bálint, Keszthely fideszes polgármestere pedig a beruházások felelőse lesz. Lánszki Regő építész szintén helyet kap a csapatban – mutatta be stábját Lázár János.

Lázár János azok után kapott ismét magas rangú kormányzati pozíciót, hogy a 48 éves politikus az előző ciklusban ugyan maradt országgyűlési képviselő, ám a hivatalos verzió szerint 2017 nyarán közölte Orbán Viktorral: jövőjét az országos nagypolitizálástól visszavonulva inkább Hódmezővásárhelyen és a választókerületében tervezi, teljesítve kormánybiztosi feladatait.

Mérnöki kiszámíthatósággal tervez

Lázár János új minisztériuma nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint azt, hogy 2030-ra Magyarország legyen Európa egyik legjobb országa, amivel egyszer s mindenkorra megoldjuk a felzárkózás problémáját. A politikus azt mondta: amit eddig országosan elértünk, az legfeljebb közepes fejlettségi szint.

Lázár János szerint most azonban rendelkezésre áll a kellő politikai stabilitás ahhoz, hogy végre utolérjük Ausztriát, és egy lényegesebben jobb minőségű ország épüljön Magyarországból. Vagyis, ha valaki átmegy az osztrák–magyar határon, infrastrukturális szempontból (utak, szolgáltatások, épületek) ne vegye észre, hogy átlépett Ausztriából Magyarországra. Lázár János nem kisebb feladatra vállalkozott, mint arra, hogy az összeggel, amelyet országépítésre szán a kormány, eltüntesse ezt a különbséget.

Az új minisztérium fő profilja az építés, az országépítés és az állami beruházások megvalósítása lesz.

Éppen ezért Lázár János azt szeretné, ha optimalizálnák az állami beruházások és az építések ügyét. A vizes beruházások szintén Lázár János minisztériumához fognak tartozni.

Miniszteri meghallgatásán a politikus arra is kitért, hogy a mostantól rábízott építésügy terén mindenkinek nyugalmat és kiszámíthatóságot ígér. A magyar építészek és az építőipar szereplői, a beruházók számára ez a legjobb évtized kell hogy legyen – jelentette ki Lázár János, aki hozzátette: mérnöki kiszámíthatósággal tervezi létrehozni és működtetni ezt a minisztériumot.

Külön kihangsúlyozta: aki az országot szeretné építeni, számíthat Lázár Jánosra. Mint mondta, azért is fog dolgozni, hogy Magyarországon mindent magyar építészek tervezzenek, és kizárólag magyar építőipari szereplők legyenek a kivitelezők.

Mit ígért Budapestnek?

Lázár János pontot tett a Budapest-vádak végére is, miszerint a kormány büntetni fogja az ellenzéki Karácsony Gergely vezette fővárost. Az építési és beruházási miniszterjelölt ezzel szemben az állítja: ha csak egy budapesti fejlesztés kerül hozzá, az a fejlesztés nagyon jól fog járni. Ő a híresztelésekkel ellentétben igenis híve Budapestnek, nem kap kevesebbet Budapest, hiszen a nemzet fővárosának versenyképesnek kell lennie más nemzetek fővárosaival.

Csak hogy később legyen mit számonkérni, Lázár János megígérte:

  • nagyon fontos bázis számára Budapest és Budapest vezetése, számíthatnak a Lázár Jánossal való együttműködésre;
  • meg fognak állapodni a főváros vezetésével;
  • az ő ajtaja, minisztériumának ajtaja mindenki számára nyitva áll;
  • ő csak az együttműködést fogja keresni;
  • el fog menni az iparkamarához, a budapesti önkormányzathoz, az építőipari szakszervezetekhez, a települési önkormányzatok szövetségeihez és a területen tevékenykedő civil szervezetekhez. 

Ettől függetlenül ő vidéki képviselő, ezért mindig a vidék lesz az igazi szívügye: az ország aranytartalékát a vidékben látja. Vagyis a főváros nem kap kevesebbet attól, mert a vidék többet fog kapni – leginkább így lehet összefoglalni a Lázár János-i ígéreteket.

Jön a giga beruházási átvilágítás

Lázár János itt még nem fejezte be, sőt hosszan ismertette miniszteri terveit. Köztük azt, hogy nagyívű vízióval rendelkezik az állami beruházások átalakításának rendszeréről. Mindenekelőtt számba fogja venni csapatával, átvilágítást fog készíteni a következő hetekben, hogy jelenleg mennyi állami beruházás zajlik az országban, illetve ezek épp milyen szakaszban tartanak.

Mivel a miniszterjelölt számításai szerint tízezer milliárdnyi beruházást kell hogy kezeljen Lázár János új minisztériuma, azt szeretné, hogy az építkezések és a beruházások ügyében átlátható hazai viszonyok legyenek.

A transzparencia jegyében Lázár János első miniszteri teendőinek egyikeként előterjesztést fog készíteni, valamint javaslatot szeretne tenni egy teljesen új beruházási rendszer, egy új állami beruházási kerettörvény létrehozására. Ezen belül is Lázár János például nagyobb hangsúlyt fektetne az állami beruházások előkészítési folyamataira.

Ilyen sem volt még, de most lesz: építészeti államtitkárság

Új információként Lázár János azt is megosztotta, hogy lesz önálló építészeti államtitkár, aki megmondja, hogy mit, hol és hogyan, milyen minőségben lehet építeni. Az örökségvédelem szerepét Lázár János szintén radiálisan erősítené, és azt a szemléletet képviseli, hogy csak azt lehessen helyben megépíteni, amit az ottani lakóközösség is támogat.

Az, hogy mit építünk, kormánydöntés lesz, de azt, hogy azt már hogyan, már Lázár János döntése és felelőssége lesz

– magyarázta el Lázár János a leendő szerepeket és felelősségi köröket.

A meghallgatás végén a Gazdasági bizottság többsége támogatta Lázár János miniszteri kinevezését.

Zajlanak a miniszteri meghallgatások

Ebben a cikkünkben számoltunk be Varga Mihály csütörtök reggeli miniszteri meghallgatásáról, ahogy jelen voltunk a nap következő programján, Gulyás Gergely miniszteri meghallgatásán is, amelyről szintén tudósítottunk a parlamentből.

Szerdán hallgatta meg az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága Csák Jánost, a kulturális és innovációs miniszteri poszt jelöltjét: erről is született cikkünk. Aznap az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága pedig Rogán Antalt, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterjelöltet hallgatta meg.

Itt Szalay-Bobrovniczky Kristóf, a miniszterek sorában a honvédelmiminiszter-jelölt szerdai parlamenti meghallgatásáról írtunk, akinek minisztersége egyik legfontosabb feladata a tartalékos haderő átalakítása lesz.

(Borítókép: Lázár János 2018. március 24-én. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)