Elkerülhető lett volna a Hableány sétahajó tragédiája

2022.06.10. 21:51

A Havaria Katasztrófaelhárító Közhasznú Egyesület kezdeményezésére kialakított búvárkonténer átadásakor Zsigó Róbert, a térség fideszes országgyűlési képviselője felidézte, 2019. május 29-én este kilenc órakor a Margit hídnál a kétezer tonnás Viking Sigyn szállodahajó a mindössze negyventonnás Hableánynak ütközött, amely másodpercek alatt elsüllyedt a Dunában.

A sétahajón 35-en voltak: 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni a Dunából, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast azóta is eltűntként tartanak nyilván. A legfiatalabb utas 6, a legidősebb 71 éves volt. A tragédia gyászával és szomorúságával két nemzetet köt össze – mondta Zsigó Róbert.

Tanulnak a tragédiából

A Havaria egyesület tagjai, akik elsőként végeztek felderítő merülést, úgy döntöttek, tanulni szeretnének a történtekből. Ezt a célt szolgálja az oktató búvárkonténer is. Segítségével a szakemberek ellenőrzött körülmények között, folyó vízében készülhetnek fel a hajóból való életmentésre, amely felbecsülhetetlen tapasztalatot jelent.

Park Csul Min, a Koreai Köztársaság budapesti nagykövete azt mondta, 2019. május 29-e a sokk pillanata volt, amely máig nem felejthető. Ugyanakkor köszönetét és háláját fejezi ki azoknak a búvároknak, akik mindent megtettek az áldozatok megmentéséért.

A magyar kormány aktív támogatásával, a Terrorelhárítási Központ (TEK) és a Havaria egyesület együttműködésével ugyanis sikeresen megtörténtek a szükséges intézkedések

– fogalmazott Park Csul Min. A nagykövet kiemelte, amennyiben felgyorsulnak a baleset miatt indított perek és megszületik a bírósági ítélet, úgy egy év múlva már több áldozat családja tud könnyebb szívvel részt venni a megemlékezésen.

Elkerülhető lett volna a baj

A diplomata szerint a Hableány tragédiája elkerülhető lett volna. Park Csul Min még sajnálatosabbnak nevezte, hogy a balesetet emberi mulasztás okozta, majd megköszönte a Havaria egyesületnek az évfordulóról való megemlékezést.

Szathmári Zsolt, a Havaria egyesület elnöke közölte, tapasztalataik arra ösztönözték a szervezet tagjait, hogy megoldást találjanak arra, hogyan lehet egy sikeres mentésre még jobban felkészülni. A búvárkonténer „születése” egyben a mentőbúvár-oktatás korszerűsítését, valamint a vízi közlekedés biztonságosabbá tételét jelenti. Szimulációs hajóként a képzőkonténer belseje 56 féleképpen módosítható, így folyamatosan biztosítja a tapasztalás és tanulás lehetőségét.

Néhány éve adták át a bajai önkormányzat, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, valamint a Havária egyesület együttműködésében létrejött modern Búvár Kiképző Központot, amely

nemzetközileg elismert vízből mentési képzést biztosít.

A minősített búvárképzés lehetővé teszi, hogy a felkészült búvárok vízi baleseteknél, árvizeknél vagy roncskiemeléseknél segédkezzenek.

Példátlan összefogást mutattak a magyar szervezetek

Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója elmondta, a Hableány sétahajó tragédiájánál olyan szervezetek munkáját kellett összefogni, amelyek ritkán dolgoznak együtt, főleg ennyire nehéz helyzetben – írja az MTI.

A műveletben rendvédelmi szervek mellett olyan civil szervezetek munkáját is koordinálni kellett, amelyek technikai vagy humán képességeikkel járultak hozzá a hajó és a környezetében fellelhető holttestek felszínre hozásához.

A tragédiát követően három óra alatt már a vízben voltak a szakemberek, erre kevesen képesek a világon. Megfeleltek a feladatnak, sikeresen hozták a felszínre a hajóroncsban és a hajó körül lévő holttesteket, majd a tizenharmadik napon magát a hajót is.

– mondta a főigazgató.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport