Válaszokat követel Szlovákiától az LMP

2022.06.16. 16:09
Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke elvárja a szlovákiai hatóságoktól, hogy adjanak választ arra, mikor állítják le teljes mértékben a szennyező anyagok bejutását a Sajóba.

Keresztes László Lóránt csütörtökön a pozsonyi parlament környezetvédelmi és mezőgazdasági bizottságának elnökénél járt, megbeszéléséről online sajtótájékoztatón számolt be. Elmondása szerint még mindig hátráltatják a Sajó szennyezésének megállítását a szlovák kormányon belüli hatásköri viták, és továbbra sem tudható, mikor szűnik meg a folyó hónapok óta tartó szennyezése.

Az LMP képviselője emlékeztetett arra, hogy az elmúlt két hétben valóban mintegy hetven-nyolcvan százalékkal csökkent a mérgező bányavíz beömlése a Sajó szlovákiai szakaszán, de ennek ellenére nagy mennyiségben jutnak veszélyes anyagok a folyóba. Az ökológiai egyensúly pedig csak akkor lesz helyreállítható, ha a szennyezés teljesen megszűnik – hangsúlyozta.

A politikus ismét bírálta a szlovák kormányt, amiért hónapokon át csupán hatásköri vitákat folytatott, és nem tett semmit a katasztrófa ellen. Szerinte ugyanakkor a magyar kormány sem él a számára rendelkezésre álló eszközökkel, a hárítás és az udvariasság politikáját folytatta – mondta.

Mindezek miatt a szennyezés döbbenetes pusztítást okozott – jelentette ki. A beömlés után 10-15 kilométeren megszűnt az élet a folyóban, de már a magyarországi szakaszon is határérték feletti az arzén szintje.

Úgy ítélte meg, hogy a két ország kapcsolatát is erősíteni kellene, hogy Magyarország ne a sajtóból értesüljön egy ilyen szennyezésről.