A Jobbik egyetért Hadházy Ákos megbüntetésével

image 6483441 (6)
2022.06.28. 15:34 Módosítva: 2022.06.28. 19:32
A parlament keddi általános vitájában Brenner Koloman, a Jobbik vezérszónoka az általa lex Hadházynak nevezett kormánypárti javaslattal kapcsolatban arról beszélt: pártja egyetért azzal, hogy retorziója legyen annak, ha valaki – mint ahogy Hadházy Ákos tette – szándékosan, „politikai célzattal bojkottálja” a képviselői eskütételt.

Brenner Koloman ugyanakkor kifejtette: a benyújtott javaslat nem tesz, pedig fontos lenne különbséget tenni aközött, hogy valaki szándékosan bojkottálja a parlament alakuló ülését – „annak legyen szankciója”, de ne a házelnök dönthessen erről egy személyben –, vagy később, például lemondással kerül listáról újonnan az Országgyűlésbe. A jobbikos politikus szerint pontosan meg kell határozni, hogy milyen időhatáron belül kell egy újonnan bejutó képviselőnek esküt tennie.

Hajnal Miklós, a Momentum vezérszónoka szerint látszik, hogy a kormányoldal a kellemetlen személyeket igyekszik kizárni a parlamenti munkából. Azt javasolta, hogy inkább a válságkezeléssel vagy az uniós pénzek lehívásával, hozzáférhetőséggel foglalkozzanak, és engedjék Hadházy Ákost esküt tenni. Jámbor András, a Párbeszéd vezérszónoka is kitért Hadházy Ákosra, szerinte az ő esete példa arra, hogyan lehet bármely képviselő jogait csökkenteni, illetve elvenni.

Hadházy Ákos a közösségi oldalán azt írta, a parlament Igazságügy bizottsága egy nappal korábban az utolsó pillanatban levette a napirendről az eskütétele időpontjáról szóló állásfoglalást.

Persze önmagukat is szembeköpik ezzel. De így Kövér Lászlónak segítenek abban, hogy legalább szeptemberig szabotálhassa a felesketésemet

– fogalmazott a független képviselő a Facebook-oldalán.

Hadházy Ákos a Jobbik vezérszónokának felszólalására is reagált, azt írta: Brenner Koloman korábban két éven át a parlament alelnökeként, most a Külügyi bizottság alelnökeként, a Törvényalkotási bizottság tagjaként és frakcióvezető-helyettesként vesz fel az alapfizetésén felül még körülbelül hétszázezer forintot.

A független képviselő hozzátette: a Jobbik szerint vagy nem volt gond az országgyűlési választások körülményeivel, vagy úgy gondolják,

„a parlamenti díszpozíciókból” lehet a legjobban küzdeni ez ellen.

„Ehhez tudni kell még: az elmúlt években többször komolyan szóba jött, hogy az ocsmányabbnál ocsmányabb kormányzati intézkedések ellen az ellenzék minimalizálja a parlamenti munkát, és ehelyett a parlamenten kívüli képviselői feladatokra koncentráljon. Sajnos az egység látszatának fenntartása miatt ezek a kezdeményezések mindig elhaltak, legtöbbször a Jobbik és/vagy az LMP vétója miatt. Az eredményt látjuk” – közölte Hadházy Ákos.

Brenner Koloman: A Jobbik nem ért egyet Hadházy Ákos büntetésével

A sajtóban megjelent cikkek és Hadházy Ákos bejegyzése után Brenner Koloman a Facebook-oldalán közölte: „a Jobbik nem fogja támogatni az Országgyűlési törvény és a házszabályról szóló törvény módosítását, nem fogja tehát a jelenlegi fideszes javaslatot támogatni, így Hadházy Ákos büntetésével sem ért egyet.” A jobbikos politikus szerint a sajtóban megjelentek „súlyos ferdítést” tartalmaznak, felszólalását kifordították, ha pedig Hadházy Ákos „ott lett, lehetett volna a mai ülésen, akkor hallhatta volna”, hogy miről is beszélt valójában. Megismételte: a javasolt szabályozás nem tesz különbséget aközött, hogy valaki szándékosan bojkottálja a ceremóniát, vagy később, például lemondással kerül képviselőként a Házba, pedig ezt szerinte fontos lenne megkülönböztetni, illetve az utóbbi esetet pontosan kellene szabályozni.

Kora este a párt közleményt is adott ki, ebben azt írták: a Jobbik nem támogatja a „Lex Hadházy” féle törvényjavaslatot, Brenner Koloman az Országgyűlésben arról beszélt: nincs törvényileg szabályozva, hogy ilyen esetekben mi történjen. „A Fidesz ezt a helyzetet kihasználva – aktuális érdekei szerint – gördít akadályt a neki nem tetsző megválasztott képviselő eskütétele elé, amivel nem csak egy ellenzéki képviselőt, de az őt megválasztó nem fideszes szavazók demokratikus jogait is csorbítja. A Jobbik egy demokratikus párt, ezért nem támogat semmilyen féldiktatórikus lépést, ezért nem fogja megszavazni a törvényjavaslatot” – közölte a párt.

Korábban a Telex írta meg, hogy a kormánypárti javaslat szerint tovább korlátozhatnák azoknak a megválasztott képviselőknek a jogait, akik nem tették le az esküt a parlamentben. A most érvényben lévő szabályozás szerint az a képviselő, aki nem tesz esküt, nem vehet részt az Országgyűlés és az országgyűlési bizottságok ülésein, tanácskozási és szavazati jogát nem gyakorolhatja, indítványt nem nyújthat be, az Országgyűlés tisztségeire, valamint országgyűlési bizottságba nem választható meg, valamint nem alakíthat frakciót, és nem kap fizetést sem. A javaslat ezt azzal egészítené ki, hogy az esküt nem tevő képviselő nem kérhet tájékoztatást az állami szervek vezetőitől, és minősített adatokhoz sem férhet hozzá.

Ez jelenleg csak Hadházy Ákosra vonatkozik, aki nem vett rész az Országgyűlés május 2-i alakuló ülésén, és nem tette le az esküjét. Később jelezte a házvezetésnek, hogy mégis letenné, majd arról írt közösségi oldalán, hogy Kövér László kész akár hónapokig is blokkolni az eskütételét.

A házelnök május közepén a Mediaworks Hírcentrum podcastműsorában azt mondta:

A kutyát sem érdekli, hogy Hadházy Ákos leteszi-e az esküt, engem is csak azért érdekel, mert érinti az Országgyűlés működését.

A házelnök azt is mondta, hogy Hadházy Ákos előbb-utóbb esküt tesz majd, ha hajlandó bejönni az Országházba, csak „ezekkel a polgárpukkasztó akciókkal” próbálja meg magára felhívni a figyelmet, „mert amúgy jelentéktelen figura”.

(Borítókép: Hadházy Ákos. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)