AZ NNK csak rendőrségi felszólítás után közölt járványadatokat

2022.06.28. 08:26
A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil szervezet a koronavírus-járvány második és harmadik hullámának idején több alkalommal is próbált részletes fertőzési, halálozási és oltási statisztikákat kikérni a Nemzeti Népegészségügyi Központtól (NNK), ám csak pereskedés és büntetőeljárás árán tudta megszerezni az adatokat.

A TASZ 2020. november 4. és 16. között, valamint 2021. november 8-tól december 23-ig minden nap elkérte az előző napi járványadatokat. Az NNK azt felelte, hogy a statisztikák, amelyeket kérnek, egyrészt szerepelnek a kormányzati oldalon, másrészt nincsenek meg olyan formában, mint ahogy azt a szervezet szeretné.

Az ügy miatt a TASZ a bírósághoz fordult. Az NNK szerint a civil szervezet „rosszhiszeműen járt el” a naponta küldözgetett üzenetek miatt és „jelentős munkaterhet” róttak rájuk a „szakmailag indokolatlan és észszerűtlen kérdésfelvetéseik”.

A bíróság szerint a TASZ kérése nem volt indokolatlan, és elvárható az NNK-tól, hogy a kért bontásban rendszerezzék a számokat, mivel az nem jelenti új adat előállítását. A másodfokú ítélet tavaly októberben született meg, ám nem történt előrelépés.

Végül idén áprilisban küldték csak el a 2020-as, és májusban a 2021-es számokat, miután a TASZ feljelentést tett a rendőrségen. A kiadott adatokból kiderül például, hogy 2021 karácsonyáig lakosságarányosan Nógrád megyében halt meg a legtöbb fertőzött és Pest megyében a legkevesebb – számolt be a 444.