Karácsony Gergely levelét megírta, lajtos kocsijait Solymárra indította

2022.06.30. 17:19
Budapest egy-egy öt köbméteres (ötezer liter vizet tartalmazó) lajtoskocsit bocsátott a vízhiánnyal küzdő Solymár és Szentendre rendelkezésére, jelentette be csütörtök délután Karácsony Gergely főpolgármester.

A városvezető jelezte: a Budapesti Közművek két darab hét köbméteres, ivóvízszállításra fenntartott locsolóautót is küldött Solymárra. A fővárosi cégek így összesen három autóval segítenek a bajban Solymáron, tette hozzá Karácsony Gergely.

A hét elején több Pest megyei településen is vízhiány alakult ki a nagy hőség közepette, amire reagálva a Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt. szerdán a fogyasztás csökkentését kérte az emberektől. Arról, hogy Üröm, Nagytarcsa, Solymár szomjazik, de folytathatjuk a sort Pilisborosjenővel, Pilisszentivánnal, Csobánkával, Budakalásszal, Pilisszentkereszttel, Pomázzal, Pécellel, Pilisszántóval, ebben a helyszíni riportunkban írtunk bővebben.

Menczer Tamás, Pest megye 2. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője csütörtökön arról beszélt, hogy Solymáron katasztrófahelyzet alakult ki. Elmondása szerint a szerdai hatról tízre növelték a vízvételi pontok számát a település vízhiányos részein. Emellett felszólította a Duna Menti Regionális Vízművet, hogy lássa el a lakosságot, a solymáriakat pedig arra kérte, ahol van víz, szorítkozzanak a legszükségesebb vízhasználatra, hogy mielőbb helyreálljon a település valamennyi részének vízellátása.

A klímakatasztrófa küszöbén sokkal jobban kell értékelnünk olyan, eddig alapvetéskent tekintett dolgokat, mint a tiszta vizet a csapból. A víz hatalmas érték, és Budapestnek óriási szerencséje van azzal, hogy európai összehasonlításban is jó minőségű és biztos vízellátása van, ami a természeti adottságok mellett a több mint 150 éves Fővárosi Vízművek kiváló szakmai csapatának is köszönhető

írta posztjában Karácsony Gergely.