Ma megválasztják Jakab Péter utódját, mutatjuk a jelölteket

20211023161503 PAP 4782-01
2022.07.02. 11:21 Módosítva: 2022.07.02. 12:14
Jakab Péter lemondása után ma tartja elnökválasztó kongresszusát a Jobbik Magyarországért Mozgalom.

Jakab Péter párton belüli pozíciója az előválasztáson a miniszterelnök-jelöltek versenyében elért negyedik hely és az április 3-i ellenzéki kudarc ellenére stabilnak tűnt, a májusi tisztújító kongresszuson a küldöttek szavazatainak 71,4 százalékával választották újra a Jobbik elnökévé.

Nagyjából pontosan egy hónappal később viszont már azt jelentette be Jakab Péter, hogy lemond az elnöki tisztségről:

Mára világossá vált, hogy az új elnökség nem kívánja a tagság útját járni, a szükséges döntések meghozatalához nem biztosítják számomra a többséget, vagyis kivették a kezemből a Jobbik irányítását. Ahhoz, hogy a mozgalom tovább tudjon működni, olyan elnökre van szükség, akivel az elnökség együtt tud dolgozni. Velem nem tud, ezért a mai nappal lemondok a Jobbik elnöki tisztségéről. A Fidesszel bármikor megküzdök, de a Jobbikkal nem harcolok.

A lemondást megelőzte, hogy Jakab Péter feljelentést tett hűtlen kezelés és hanyag kezelés kísérlete miatt, valamint a párt etikai bizottságánál kezdeményezte Potocskáné Kőrösi Anita addigi elnökhelyettes kizárását, de a bizottság úgy döntött, hogy a panasz tárgyává tett cselekmények nem minősülnek etikai vagy fegyelmi vétségnek, az eljárást megszüntették.

Kik indulnak?

A pártnak hivatalos közleménye nem volt arról, hogy kik kapták meg az elnökjelöltté váláshoz szükséges mértékű támogatást, de három induló kampányol az elnökségért:

  • Ander Balázs,
  • Gyöngyösi Márton és
  • Földi István.

Ander Balázs 2014-től volt a Jobbik országgyűlési képviselője, 2021-ben a Somogy 2-es választókerületben megnyerte az ellenzéki előválasztást, de április 3-án vereséget szenvedett a kormánypárti Szászfalvi László ellen. Ander Balázs jelenleg a Jobbik egyik alelnöke.

Gyöngyösi Mártonból 2010-ben lett országgyűlési képviselő, betöltötte a Jobbik frakcióvezetői és elnökhelyettesi pozícióját is, a 2019-es EP-választás után tette át székhelyét Brüsszelbe, a párt egyetlen európai parlamenti képviselőjeként.

Földi István 2016–2019 között Kocsord polgármestere volt. A 2021-es előválasztáson Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 5-ös számú választókerületében győzött, viszont az országgyűlési választáson alulmaradt a Fidesz–KDNP-s Kovács Sándorral szemben. Az elmúlt hetekben egy zaklatási ügyben került elő a neve, de Földi István szerint ez a hangfelvétel bizonyítja, hogy nem történt erőszak.

Két jelölt maradt 

Varga Zoltán Péter Pest megyei közgyűlési képviselő a szavazólapról posztolt fotót, ebből kiderült, hogy csak Gyöngyösi Márton és Földi István van versenyben.

A tisztújításig a pártot Potocskáné Kőrösi Anita mint ügyvezető elnök, valamint Lukács László György, Kvárik Anita, Ander Balázs, Z. Kárpát Dániel, Dudás Róbert és Magyar Zoltán alelnökök irányították tovább. Róluk részletesen is írtunk, a Jobbik helyzetéről pedig itt kérdeztünk elemzőket.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)