Online csalók ellen emelt vádat az ügyészség Somogy megyében

2022.07.04. 11:43
Vádat emelt az ügyészség egy szabolcsi férfi és élettársa ellen online csalás vádjával. A gyanú szerint a páros mintegy száz embert vert át.

A gyanú szerint mintegy száz embert vert át online csalásokkal egy szabolcsi férfi és egy nő, akik ellen vádat emeltek – közölte az MTI-vel a Somogy Megyei Főügyészség.

A tájékoztatás szerint az élettársként együtt élő vádlottak gyermekjátékokat – főként trambulint és játékkonzolokat – kínáltak eladásra, ám ezekkel valójában nem rendelkeztek.

A sértettekkel hirdetési oldalak üzenetküldő szolgáltatásán, illetve telefonon keresztül tartották a kapcsolatot, akiknek kérésre fényképet és egyéb információkat kaptak a meghirdetett termékekről.

Miután a vevők átutalták a kért összeget, az elkövetőket már nem lehetett elérni.

A módszerük egyik fontos eleme volt, hogy olyan kis összegekkel ejtsék tévedésbe az áldozataikat, amelyek miatt várhatóan nem tesznek feljelentést, ezért számos sértettet a kaposvári rendőröknek kellett felderíteniük az eljáráskor.

A páros három hónap alatt 91 embertől 4 ezer és 35 ezer forint közötti összegeket csalt ki, így 1,7 millió forinttal gazdagodott.

Az ügyészség a férfi és a nő ellen szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett csalás vétsége miatt végrehajtandó fogházbüntetés kiszabására tett indítványt a bíróságnak.

A vádlottakkal szemben máshol is indult nyomozás: néhány hete a Budapesti XX., XXI. és XXIII. kerületi ügyészség 139 rendbeli csalás miatt emelt vádat ellenük, emiatt letartóztatásban vannak.