Belső viták is lehetnek az ellenzék időközi választási vereségei mögött

PAP 4663
2022.07.14. 14:29
Az április 3-át követő időközi választások eddig nem hoztak túl sok sikert a hatpárti ellenzéki összefogás pártjainak, miközben több olyan választókörzetet is láthatunk, ahol nem volt teljes egyetértés a pártok között a megfelelő jelölt személyét illetően.

Vasárnap Budapest XVI. kerületében is egyéni időközi képviselő-választást tartottak. A kormánypártok jelöltje, Horváth Ádám a szavazatok több mint 68 százalékával vitte a mandátumot. A második helyen záró Farkas Adrián a nyilvántartás szerint függetlenként állt rajthoz, de a Mindenki Magyarországa Mozgalom, az MSZP és a Párbeszéd is támogatta. A hatpárti ellenzéki összefogás ezúttal elmaradt, a DK Kertész Editet indította, a szavazatok 12,71 százaléka csak a harmadik helyre volt elég. Mögöttük végzett Schaffer Viktor (független), és Horváth Márk Zsolt (Munkáspárt–ISZOMM).

„Lehetett-e volna ez másként? Győzhetett volna?” – tette fel a kérdést Facebook-oldalán Vajda Zoltán, az MSZP országgyűlési képviselője Farkas Adrián eredménye után. Vajda Zoltán válaszolt is a saját kérdésére:

Szerintem lett volna esélye, ha több időnk van, biztosan. Mert ellentétben a DK-s vetélytársával, helyi ügyek megoldására fókuszált, és ezt a helyiek, akikkel találkoztunk, díjazták. Vele ellentétben a DK jelöltje – teljes szereptévesztésben – országosra, kormányzati szintű feladatokra helyezte a hangsúlyt. De, persze, mindenki olyan stratégiát választ, amilyet akar, más kérdés, hogy a DK a választott iránnyal éppen az itt élőket nézi le.

Vajda Zoltán azt is elárulta, hogy amikor bejelentette Farkas Adriánt a jelöltjeként, a helyi DK volt a leghangosabb tiltakozó, „mondván, hogy felrúgtam a megállapodást”. A politikus kijelentette, hogy ő nem rúgott fel semmit, azt tette, amire a megállapodásuk felhatalmazta.

A DK meg azt, amit mindig is akart: a jelöltemen keresztül engem próbált félreállítani. Gondolom, fáj még az a vereség, amelyet az előválasztáson elszenvedtek tőlem, egy olyan jelölttől, akit minden erővel megpróbáltak kiszorítani, arra hivatkozva, nincs párt mögötte.

Vajda Zoltán rögzítette, hogy „sem ez, sem Adrián legyalulása nem jött össze. Még a helyi Momentum és a Jobbik támogatásával(?) sem. Még azzal a mai napon vitt DK-s mocskolódó kampánnyal sem, amelynek célja nemcsak Adrián, hanem az én lejáratásom is volt. Ahogy a mondás tartja, akinek ilyen »barátai« vannak, annak nincs szüksége ellenségekre”.

A képviselő szerint az összefogás általában jó, főleg akkor, ha a szereplők nem csinálnak presztízskérdést abból, hogy ki legyen a jelölt, „a DK-s akciózás láthatóan most sem vezetett sehová és máskor sem lesz működőképes”. Vajda Zoltán végül azt üzente a helyi DK és a helyi Momentum képviselőinek, hogy ideje magukba nézniük.

A Demokratikus Koalíciónál arról érdeklődtünk, hogy milyen megállapodás született az ellenzéki pártok között a XVI. kerületi időközi választásra, és hogyan kommentálják Vajda Zoltán szavait, de választ cikkünk megjelenéséig nem kaptunk.

Arról, hogy milyen okai lehetnek az időközi választásokon látott kormánypárti fölénynek, itt írtunk bővebben.

Máshol is külön indultak

Nem Budapest XVI. kerülete volt az egyetlen olyan időközi helyszín, ahol nem ugyanazt a jelöltet támogatták a 2022-es országgyűlési választáson közösen indult ellenzéki pártok.

Az összefogás szempontjából Nyíregyházán is hasonló volt a helyzet, a hármas számú egyéni választókörzetben az Összefogás Nyíregyházáért Közéleti Egyesület, a Függetlenek Egyesülete, a DK, a Jobbik, az LMP és az MSZP Pápai Lászlót indította, de a Mindenki Magyarországa Mozgalom, az Új Kezdet és a Párbeszéd Bacsikné Szigeti Gabriellát támogatta. A mandátumot a Fidesz–KDNP-s Halkóné Rudolf Éva nyerte.

Szigetszentmiklóson külön-külön jelöltje volt az MSZP-nek és a Momentumnak: a szocialisták Fazekas-Verba Szabolcsot indították, a Momentum Nagy Gergőt jelölte, itt is a kormánypárti jelölt, Tóth Pál volt a befutó.

DK–Momentum-vita

Karácsony Gergelynek a DK és a Momentum közti vita miatt kellett elhalasztania a Fővárosi Közgyűlés egyik májusi ülését, a Demokratikus Koalíció akkor közleményben úgy foglalta össze a helyzetet, hogy Gy. Németh Erzsébet országgyűlési képviselővé válásával a Demokratikus Koalíció Bősz Anettet bízta meg azzal a feladattal, hogy a DK következő főpolgármester-helyettese legyen. Hozzátették: „bár 2019 óta természetes, hogy az ellenzéki pártok az ellenzéki együttműködés keretében megszavazzák egymás jelöltjeit Budapesten, a Momentum hivatalosan arról tájékoztatta a DK-t, hogy a két párt közötti, időközi választásokkal kapcsolatos viták miatt nem fogja megszavazni Bősz Anett főpolgármester-helyettessé válását.”

A DK egy másik közleményében további részleteket árultak el a vita hátteréről, ebben konkrétan egy XI. kerületi hatpárti egyeztetést említettek. Itt szeptember 18-án a 14-es és az 5-ös választókörzetben is időközit tartanak.

Később Hajnal Miklós, a Momentum országgyűlési képviselője a Facebook-oldalán fejtette ki pártja álláspontját az akkor kialakult helyzetről, ebben jelezte, magától értetődőnek gondolja, ha valaki országgyűlési képviselőként a parlamentbe kerül, akkor a helyére a pártja jelölhet, így azt gondolja helyesnek, ha a Momentum nem indít ellenjelöltet például Miskolcon, Hegedűs Andrea körzetében, vagy Isaszegen, Barkóczi Balázs körzetében, és a DK sem indít például Újbudán, Orosz Anna és Bedő Dávid körzeteiben ellenjelöltet, de Újbudáról nem ilyen híreket kaptak, „így viszont a legnyerhetőbb önkormányzati körzetekben is előállhat az a helyzet, hogy egy összellenzéki támogatású momentumos, egy DK-s és egy fideszes jelölt indul el egy egyfordulós választáson. Ennek az eredménye viszonylag borítékolható: újabb Fidesz-győzelmek, újabb Fidesz-mandátumok és az ellenzék meggyengülése Budapest számos kerületében. Ezt pedig nem hagyhatjuk.”

Bősz Anettet végül június elején megválasztották főpolgármester-helyettesnek.

Egerben nem sikerült megállapodni

Egerben Vermes Ádám lehetett volna a hatpárti ellenzék jelöltje, a DK és a Jobbik logójával fel is került a neve az indulók közé, de május 21-én bejelentette a visszalépését. Ennek okaként arról írt, hogy „egy sikeres kampány lefolytatásának feltételei nem állnak fenn jelen pillanatban”.

Az Egri Hírek szerint az MSZP és a Momentum már a kezdetekkor sem értett egyet Vermes Ádám elindításával, aki mögül később a Párbeszéd is kihátrált.

Az időközi választások következő köre július 17-én jön. Sajószentpéteren Geregur József Áron a DK és az MSZP közös jelöltje. Salgótarjánban Ludányi József hivatalosan függetlenként áll rajthoz, viszont a 3100.hu arról számolt be, hogy a Demokratikus Koalíció, az MSZP, a Jobbik, a Párbeszéd és az LMP is mögötte sorakozott fel támogatóként.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)