Kezdetét vette a határvadászok toborzása

2022.07.15. 11:21
Megkezdődött a szerződéssel rendelkező magyar határvadászok toborzása, közölte pénteken honlapján a rendőrség. A verbuválás részleteiről ma közölt információkat dr. Tarcsa Csaba rendőr vezérőrnagy, műveleti országos rendőrfőkapitány-helyettes, a Készenléti Rendőrség parancsnoka, valamint Pozsgai Zsolt rendőr vezérőrnagy, személyügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes. A Készenléti Rendőrség Határvadász Ezred szervezeti felépítését is ismertették az elöljárók.

A hatóság azon büntetlen előéletű, legalább alapfokú iskolai végzettségről (8 évfolyam sikeres elvégzéséről) kiállított bizonyítvánnyal és magyar állampolgársággal rendelkező személyek jelentkezését várja a szerződéses határvadászképzésre, akik a 18. életévüket már betöltötték, de az 55-öt még nem.

Magyarország schengeni külső határszakaszán – elsősorban szerb–magyar viszonylatban, illetve a magyar–szerb–román hármas határ térségében – tavaly elejétől folyamatosan emelkedik a jogellenesen belépők vagy azt megkísérlők száma, amit intenzív embercsempész tevékenység támogat, olvasható a közleményben. A magyar kormány 2022. július 8-án döntött a szerződéses határvadász jogviszony létrehozásáról és a Rendőrség Határvadász Ezredének felállításáról, emlékeztet a rendőrség.

Orbán Viktor péntek reggel úgy nyilatkozott, a határvadászok megállapított fizetése feltornássza majd a rendőrök fizetését.

Öt helyszínen lesz iroda

A rendőrség felállította az úgynevezett Toborzási Koordinációs Központot, valamint öt helyszínen (Kiskunhalason, Szegeden, Orosházán, Debrecenben és Nyírbátorban) toborzóirodákat hozott létre. A toborzásra kijelölt munkatársak az általános felvilágosítás mellett közvetlenül keresik meg és személyesen fogadják az érdeklődőket.

A Legyél Te is rendőr Facebook-oldalon, valamint a rendőrség további social media felületein, a police.hu hivatalos weboldalán folyamatosan frissülő tartalmakkal segítik a tájékozódást. Emellett több, ingyenesen hívható zöldszám, messenger, e-mail-küldési lehetőség is a jelentkezők rendelkezésére áll.

Már a képzés elején alapilletményre jogosultak

Mint kiderült, a jelentkező már a képzés idején alapilletményre jogosult. A rostán áteső határvadász az illetményén felül szolgálati, idegennyelv-tudási, éjszakai, valamint készenléti pótlékokra és cafeteriajuttatásra is jogosult lesz. A jogviszony határozott idejű szerződéssel jön létre 3 év időtartamra, amely további három évre egy alkalommal meghosszabbítható, sorolta a hatóság.

A leendő határvadászok a határrendészeti kirendeltségek illetékességi területén járőrszolgálatot látnak majd el, alapfeladatuk az államhatáron történő illegális belépési kísérletek megakadályozása, továbbá az illegálisan belépett személyek feltartóztatása és az ideiglenes biztonsági határzáron történő átkísérése lesz

– közölte a rendőrség.