Döntött a kormány, megvannak a módosítások

HUSZ9150
2022.07.16. 06:13 Módosítva: 2022.07.16. 07:20
Megjelent a kormányhatározat az energia-veszélyhelyzetről. Az Orbán Viktor miniszterelnök által már bejelentett Energia-veszélyhelyzeti Operatív Törzset Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter irányítja majd, de tagként részt vesz több energetikai hivatal vezetője is.

A magyar kormány a háborús veszélyhelyzet okozta drasztikus energia-áremelkedés és a nyugat-európai energiahiány miatt energiaveszélyhelyzetet hirdet – olvasható a Magyar Közlönyben közzétett kormányhatározatban.

Szerdán jelentették be

A szerdán tartott Kormányinfón, amelynek központi témája az energiaválság volt, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Németh Szilárd kormánybiztos bejelentette: a kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetett, és egy hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el, amely augusztusban lép életbe. Ennek részei a következők:

 1. Magyarország másfél milliárd köbméterről kétmilliárd köbméterre növeli a hazai gázkitermelést, még a drágább technológiák alkalmazása is lehetséges.
 2. Felhatalmazták Szijjártó Pétert, hogy további gázkészleteket szerezzen be. Ma 44 százalékos a tárolók töltöttsége, a cél az, hogy a lehető legnagyobb mértékben álljanak rendelkezésre készletek.
 3. Kiviteli tilalmat rendelnek el az energiahordozókra és a tűzifára. Egyetlen kivétel a bértárolás.
 4. Év végéig jelentősen fokozzák a hazai lignitkitermelést.
 5. A Mátrai Erőmű blokkjait minél hamarabb újraindítják.
 6. A Paksi Atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását kezdeményezik.
 7. Aki az átlag felett fogyaszt, arra kérik, hogy mérsékelje a fogyasztást, vagy fizesse meg a piaci árat. A csökkentett gáz- és áramár csak az átlag magyar háztartás fogyasztásának mértékéig marad érvényben, aki többet fogyaszt, a többletet piaci áron fizeti. Ma az átlagos havi fogyasztás Magyarországon villamos energiánál 210 kilowattóra/hó, földgáznál 144 köbméter/hó.

Operatív törzset állítottak fel

Ezen felül a határozatból kiderült az is, hogy a kormány Energia-veszélyhelyzeti Operatív Törzset állított fel, ahogyan azt Orbán Viktor miniszterelnök azt a szokásos péntek reggeli rádióinterjújából is kiderült .

Az Energia-veszélyhelyzeti Operatív Törzset a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely vezeti. Az Energia-veszélyhelyzeti Operatív Törzs tagja továbbá

 • a Miniszterelnökséget vezető miniszter által delegált személy,
 • a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter által delegált személy,
 • a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára által delegált személy,
 • az igazságügyi miniszter által delegált személy,
 • a pénzügyminiszter által delegált személy,
 • a technológiai és ipari miniszter által delegált személy,
 • a gazdaságfejlesztési miniszter által delegált személy,
 • a külgazdasági és külügyminiszter által delegált személy,
 • a belügyminiszter által delegált személy,
 • a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos,
 • az MVM Energetika Zártkörűen Működő Részvénytársaság vezérigazgatója által delegált személy.

A közlöny szerint a kormány felkéri a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökét, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága elnökét, valamint az Országos Atomenergia Hivatal elnökét, hogy az  Energia-veszélyhelyzeti Operatív Törzs munkájában tagként – személyesen vagy az elnök által delegált személy képviseletében – vegyen részt.

(Borítókép: A Mátrai Erőmű 2019-ben. Fotó: Huszti István / Index) • Hírek
 • Hírek