Az ellenzék a nagy tavaink lerablására figyelmeztet

2022.07.17. 18:09
A Párbeszéd Magyarországért a Facebookon kérte a nyilvánosságot, hogy minél többen írják alá a nagy tavak védelméről szóló petíciójukat, ugyanis a NER-közeli oligarchák folyamatosan építik be azoknak a partjait.

A felhívással Karácsony Gergely is egyetértett. A főpolgármester „mint Balaton-imádó magyar állampolgár” azt írta: nem kell több természetpusztító luxusberuházás és NER-elitnek épített yachtkikötő a Balatonon.

A Párbeszéd szerint veszélyben vannak a magyarországi tavak, ugyanis a NER-közeli oligarchák folyamatosan építik be azoknak a partjait, amivel súlyos környezetvédelmi károkat okoznak, és elzárják az embereket a tótól. Szerintük a luxusberuházások miatt lassan eltűnnek a szabadstrandok, a helyiek és a turisták is csak messziről nézhetik a vizet.

Továbbá azt írják, az állam gazdagon pénzeli a rombolást, amiben sokszor partnerek az önkormányzatok is, amikor átminősítik, illetve eladják a területeket a NER-nek. A folyamatos beépítések pedig káros hatással vannak az élővilágra és a fajgazdagságra: a nádirtások és a beépítések miatt számos madár- és kétéltűfajnak csökken a természetes élőhelye.

Az ellenzék szerint a környezetvédelmi engedélyezés részrehajló

A Párbeszéd azt írja, a környezetvédelmi engedélyezés részrehajló, mert a befektetők rendelik meg a hatásvizsgálatot, és a befektetés megvalósítása érdekében alakítják a szakvéleményüket.

Emellett sok esetben nem ellenőrzik a helyi építési szabályzat betartását, vagy nevetségesen alacsony bírságot szabnak ki, ha valami mégis napvilágra kerül. Erre kiváló példa Tihany óvári részének beépítése, ahol az összes villa szabálytalan – áll a közleményben.

Úgy gondolják, a kormány jolly jokere az úgynevezett „nemzetgazdaságilag kiemelt beruházás státusz”, amelyet szinte bármilyen beruházás megkaphat, ezzel tovább csökkentve a törvényi és hatósági előírásokat, az ellenőrzési lehetőségeket.