Publicus: a kormánypártiak sem rajonganak a főispánokért

20220403165251 PAP 0940
2022.07.19. 09:28
A megkérdezettek kétharmada ellenzi azt a fideszes elképzelést, hogy a kormánymegbízottakat átnevezzék főispánokká, a megyéket pedig vármegyékké. A kormányzati tervről ma szavaznak az Országházban.

A fideszesek jelentős része is ellenzi, hogy a kormánymegbízottakat átnevezzék főispánokká, a megyéket pedig vármegyékké. A fennmaradó egyharmad sem feltétlenül a támogatók közé tartozik: számottevő azok tábora, akik gumicsontnak tartják a javaslatot – mutatta ki a Publicus Intézet felmérése.

Egyetért azzal, hogy a kormánymegbízottakat a jövőben főispánoknak nevezzék?

Erre a felmérés résztvevőinek csupán 10 százaléka mondott határozott igent, és 2 százalék hajlott arra, hogy „inkább igen”. A nagy többség, a megkérdezettek 64 százaléka elutasította az ötletet. A válaszolók 16 százaléka szerint ez nem számít: ők gumicsontnak tartják a Fidesz elgondolását. 6 százalék nem tudott, vagy nem akart válaszolni.

A Publicus kutatásából kiderült, hogy a kormánymegbízottak átnevezését a Fidesz szimpatizánsainak jelentős része is ellenzi.

A kormánypártiak közül megközelítőleg kétszer annyian nem értenek egyet a javaslattal, mint ahányan egyetértenek azzal (41, illetve 23 százalék). Az ellenzékiek esetében elsöprő az elutasítottság (93 százalék), de a politikai értelemben bizonytalanok körében is bőven meghaladja, kifejezetten magas (72 százalék) – írja a Népszava.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)