Orbán Balázs a rezsicsökkentésről: Most ezt tudjuk vállalni

DACSA20220715008
2022.07.22. 18:00
Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója Gulyás Márton baloldali aktivistával vitázott Tusnádfürdőn. A rezsicsökkentés jelenlegi helyzetéről is szót ejtettek.

A 31. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor eseményén, Tusnádfürdőn pénteken Gulyás Márton, a Partizán műsorvezetője és Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója vitázott – számolt be róla a Mandiner.

A beszélgetésen sok mindenről szó volt, többek között a magyarországi választási rendszerről, a foglalkoztatottságról, a beruházásokról, a bérekről, Magyarország szuverenitásáról és a rezsicsökkentés változásairól is. 

Kacsoh Dániel, a vita moderátora tette fel a kérdést a tagállamok gázkészleteinek eloszlatását illetően, hogy vajon „van-e felettünk egy másik rendszer, ami ki tudja siklatni a magyar szuverenitást”. Gulyás Márton leszögezte, hogy neki nincs kidolgozott válasza és Putyin nyilatkozatát hozta fel, ami szerint ötször olcsóbb lesz a gáz, és most sokan keresik ennek nyomait.

Elmondta azt is, hogy a kormány a reszicsökkentés megtartását ígérte a választások előtt, most viszont mégis többet kell fizetniük az átlag felett fogyasztóknak a rezsiért. Szerinte válságtagadásban él a kormány.

Orbán Balázs szerint viszont nincs szó válságtagadásról, és a magyar baloldal mindig is vitatta a rezsicsökkentést.

A háború és a szankciós politika nehézzé tette a helyzetet, amennyire tudja, a kormány megvédi az intézkedéseit, emiatt pedig fekete bárányok lettünk az EU-ban. A rezsicsökkentést úgy tudjuk megvédeni, hogy azt átlagfogyasztást védjük, afelett a világpiaci árnál kedvezményesebb lakossági piaci árat vezetünk be, mert most ezt tudjuk vállalni

– nyilatkozta Orbán Balázs, aki hozzátette azt is, hogy amint jobb lesz a költségvetés helyzete, szeretnének visszatérni a korábbi helyzethez.

Elmondta továbbá, hogy

nem akarnak a választópolgárokkal vitatkozni, hiszen igazuk van, de a megértésüket kérik.

Orbán Balázs elmondta, hogy fontos az energiapolitika, szerinte Európa eddig kedvező helyzetben volt energiaellátásban, de már nincs. Sőt, nagyon ki van szolgáltatva energiaügyben.

„Európa az orosz függőséget most más függőséggel akarja felváltani, ami nem jó. A magyar kormány pedig a versenyt, diverzifikálást támogatja” – tette hozzá a politikus.

(Borítókép: Orbán Balázs 2022. július 15-én. Fotó: Kovács Anikó / MTI)