Akár csökkenhetnek is a futárok adóterhei

2022.07.27. 19:50
A Foodpanda a katatörvény módosítását követően azonnal elkezdte keresni azokat az alternatív megoldásokat, amelyek révén a futártevékenység tovább folytatható. Sokan rosszabbul járhatnak, de lehetnek a változásnak nyertesei is.

A fizetendő adóterhek egyéni helyzettől függően emelkedhetnek, de egyes esetekben akár csökkenhetnek is, a könyvelői költségterhek azonban mindenképpen emelkedni fognak – erre jutott a Foodpanda, miután összehasonlították a jog által biztosított alternatívákat.

A cég közleményében világossá tette, hogy a katás adózási forma módosítását követően nem folytatható tovább futártevékenység az elmúlt években megszokott módon.

Ahogyan eddig sem volt, úgy szeptember 1-jétől sem lesz egyetlen adózási forma, amit valakinek választani kellene ahhoz, hogy foodpandás futárpartner maradhasson. A kata kiesésével élethelyzettől függően választható az átalányadózás, a vállalkozói jövedelem szerinti adózás, valamint vizsgáljuk a további lehetséges együttműködési formákat. A fizetendő adóterhek egyéni helyzettől függően emelkedhetnek, de egyes esetekben akár csökkenhetnek is. A könyvelői költségterhek azonban mindenképpen emelkedni fognak.

A lehetséges opciókról és a közeledő határidőkről a Foodpanda ma elsőként saját futárjait értesítette, online kisokos formátumban pedig a könyvelőikkel átbeszélendő részleteket is összegyűjtötték számukra, tanácsot adva a diákként, mellékállásban vagy éppen főállású vállalkozóként futárkodó partnereiknek. Azt írták, megértik a frusztráltságukat és bizonytalanságukat, amit az új adózási forma és a növekedő könyvelői költségek okoznak.

Tegnap arról írtunk, hogy a nagy futárcégek kidolgoztak egy olyan jogi megoldást, amellyel a munkatársaik a kata megváltoztatása után is használhatnák a konstrukciót. Ennek az a lényege, hogy a futárok jogilag nem a kiszállító céggel, hanem a megrendelő magánszemélyekkel állnának szerződéses kapcsolatban. A koncepció részletei egyelőre nem ismertek.