Meghosszabbították Schadl György letartóztatását

2022.08.08. 16:07
Három hónapig biztosan letartóztatásban marad Schadl György, a végrehajtói kar elnöke és a vesztegetési botrány másik, szintén letartóztatásban lévő gyanúsítottja. A Völner Pál egykori igazságügyi államtitkárt is magával rántó vesztegetési botránynak már 22 gyanúsítottja van.

Három hónappal meghosszabbította a bíróság a Völner–Schadl vesztegetési botrány mindkét, letartóztatásban lévő gyanúsítottja esetében az augusztus 8-án lejáró kényszerintézkedést – közölte a hvg.hu kérdésére a Központi Nyomozó Főügyészség.

Schadl Györgyöt, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) elnökét a repülőtéren tartóztatták le tavaly novemberben, amikor Dubajba akart utazni. Ezután december 7-én Polt Péter legfőbb ügyész a hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Völner Pál képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére. 

Völner Pál az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Varga Judit igazságügyi miniszter helyettese volt, egyben 2019 augusztusától a Magyar Bírósági Végrehajtói Karral kapcsolatos feladatokat ellátó miniszteri biztos is.

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozásban megalapozott gyanú merült fel, hogy Völner Pál a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől hosszabb időn keresztül rendszeresen alkalmanként két–ötmillió forintot kapott. 

Völner Pál a gyanú szerint a jogtalan előny ellentételezéseként – felügyeleti, hatósági, igazgatási jogkörével visszaélve – vállalta, hogy konkrét ügyeket intéz a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke kérésének megfelelően.

Schadl György viszont az ügyészség szerint összesen 880 millió forinthoz juthatott a kapcsolat révén, mivel neki a végrehajtónak jelentkezők közül fizettek többen is negyven–százmillió forint közötti összeget a pozícióért cserébe.

Völner Pár gyanúsítottként továbbra is szabadlábon védekezik.   • Tippek
  • Hitelkártya