Visszakapják a jegyek árát a pénteki viharban érintett vonatok utasai

2022.08.20. 16:45
A MÁV a székesfehérvári, a dél-balatoni és észak-balatoni vonalakon a péntek esti, éjszakai és szombat hajnali időszakban utazóknak visszatéríti a menetjegyek árát a vonatforgalom szünetelése, a forgalmi fennakadások és késések miatt.

Az Index is beszámolt róla, hogy péntek este Székesfehérvár és Ódinnyés között a viharos szél a vágányokra döntött egy fát, amely leszakította a felsővezetéket, ezért átmenetileg mindkét vágányon szünetelt a vonatforgalom. A kidőlt nyárfát eltávolították, a MÁV ezután kezdte el a helyreállítást az egyik vágány fölött. Szombaton hajnali 3 óra után azon a vágányon megindulhatott a közlekedés.

Vitézy Dávid közlekedésért felelős államtitkár bocsánatot kért az érintett utasoktól, és az ilyenkor szükséges intézkedések gyorsabb és hatékonyabb alkalmazására tett ígéretet. A politikus szerint alapjaiban kell újjáépíteni a MÁV működési folyamatait a fővonalakat érintő nagyobb zavarok elkerülése érdekében.

A MÁV-START szombaton az Index szerkesztőségének is elküldött közleményében jelezte, hogy a Technológiai és Ipari Minisztérium elrendelése alapján

visszatéríti a pénteki viharban érintett vonatokra váltott jegyek árát.

A jegyeket kezelési költség levonása nélkül, az utas kérésére téríti meg, ha az egy útra vagy menettérti útra szóló menetjegy érvényessége részben vagy egészben az augusztus 19-én 18 óra és augusztus 20-án 6 óra közötti időszakra esett, és a menetjegyen feltüntetett viszonylat részben vagy egészben a székesfehérvári (30a vonal), dél-balatoni (30) vagy az észak-balatoni (29) vasútvonalra szól (a Budapest–Kelenföld–Nagykanizsa- vagy a Szabadbattyán–Tapolca-szakaszokra akár részben érvényes). A visszatérítési igényt legkésőbb augusztus 31-ig lehet benyújtani a vasúti pénztárakban és az ügyfélszolgálatokon.

Még mindig dolgoznak a felsővezeték javításán

A szakemberek éjszaka folyamatosan dolgoztak a felsővezeték helyreállításán, és szombat napközben is zajlanak a munkálatok, melyekkel az időjárástól függően várhatóan késő délután végeznek. Késő este, éjszaka állhat helyre a menetrend a székesfehérvári és a csatlakozó vonalakon. Mintegy 50-100 méteren szakadt le a vezeték, 10 tartószerkezetet kellett cserélni, javítani, 1,5 kilométeren szabályozni, és 3 kilométeren ellenőrizni kell a felsővezeték-rendszert.

A korlátozások, jelentős késések, vonatelmaradások a székesfehérvári, a dél- és észak-balatoni, valamint a Budapest–Székesfehérvár–Veszprém-vonalon közlekedő vonatokat érintik. Szombat hajnaltól az elővárosi vonatok helyett járnak csak pótlóbuszok Gárdony és Székesfehérvár között. Délutántól a Z30-as vonatok Gárdony állomásig közlekednek, ahonnan pótlóbusszal, valamint távolsági vonatokkal is továbbutazhatnak az utasok. A G43-as vonatok Kápolnásnyék állomásig közlekednek, ahol átszállást biztosítanak a pénteki viharban érintett utasoknak a zónázó vonatokra. Ellenkező irányban a G43-as vonatok Kápolnásnyék állomásról indulnak. Az utasok a zónázó vonatokkal utazhatnak Kápolnásnyék állomásra. A távolsági vonatok közlekednek az érintett Gárdony–Székesfehérvár-szakaszon, és Gárdonyban is megállnak. Ezek esetében előfordulhatnak 20-30, esetenként 30-60 perces késések.

A Budapest–Székesfehérvár–Veszprém, a Budapest–Székesfehérvár–Tapolca, a Budapest–Székesfehérvár–Nagykanizsa, illetve Keszthely állomások között közlekedő vonatok felármentesen vehetők igénybe további intézkedésig, visszavonásig.

A MÁV-START elnézést kért az utasoktól a jelentős korlátozások, forgalmi fennakadások és késések miatt.