Hamarosan életbe lép a jogszabály, amely mentőövet nyújthat az oktatási intézményeknek

GettyImages-1187983613
2022.08.22. 11:10
A közfeladatok folyamatos ellátása érdekében szeptembertől a szociális szférában, a gyermekvédelemben, a köznevelésben és a szakképzésben munkát vállalók egy éven át felvehetik a nyugdíjat és az egyéb járadékokat. A jogszabály-módosítás komoly könnyebbséget jelent többek között az oktatási intézményekben, az igazgatók így ugyanis a már nyugdíjba vonuló pedagógusokat is visszafoglalkoztatják.

2022. szeptember 1-jétől 2023. augusztus 31-ig az eddigiektől eltérően nem kerül szüneteltetésre azon személy öregségi nyugdíja, korhatár előtti ellátása, szolgálati járandósága, átmeneti bányászjáradéka, illetve táncművészeti életjáradéka, aki szociális, gyermekvédelmi, gyermekjóléti szolgáltatónál, intézményben, hálózatnál, illetve köznevelési vagy szakképző intézményben vállal munkát – hívta fel a figyelmet az ado.hu egy szeptembertől változó jogszabályra, amely a munkaadókat és a nyugdíj mellett munkát végzőket egyaránt érinti.

A cikkben kiemelik: a mentesítés csak a fent meghatározott területeken, kizárólag a fenti feladatokat ellátó foglalkoztató esetében áll fenn, nem vonatkozik a közszféra többi, egyéb feladatot ellátó foglalkoztatójánál végzett tevékenységre, ahol nincs változás az ellátás folyósításának szüneteltetésére vonatkozó szabályoknál.

Az ellátás folyósításának szüneteltetése alóli tizenkét hónapos mentesítés megilleti azokat is, akiknél 2022. augusztus 31-ét követően jön létre a szociális, gyermekvédelmi vagy gyermekjóléti szolgáltatónál, intézményben, hálózatnál a foglalkoztatás, vagy ellátásukat 2022. augusztus 31-ét követő naptól állapítják meg.

Ezekben az esetekben az ellátás folyósítása nem szüneteltethető a jogviszony létesítésének, illetve az ellátás megállapításának időpontját követő tizenkettedik hónap utolsó napjáig.

A jogszabály-módosítás célja, hogy a közfeladatok ellátása folyamatos legyen, a döntés komoly jelentőséggel bír például az oktatási intézményekben, az igazgatók ezzel ugyanis lehetőséget kaptak arra, hogy a már nyugdíjas pedagógusokat visszafoglalkoztassák. A pedagógus-szakszervezetek szerint a kormány ezzel a lépéssel lényegében elismerte, hogy hazánkban hatalmas a pedagógushiány.

„Mindenképpen pozitívum, hogy az igazgatók végső mentőövként visszahívhatják a nyugdíjasokat dolgozni, látni kell ugyanakkor azt is, hogy ez önmagában nagyon kevés, a döntés a pedagógushiányt nem oldja meg” – fogalmazott korábban az Indexnek Totyik Tamás.

(Borítókép: Sebastian Gollnow / picture alliance / Getty Images)