Bejelentették: hétfőtől sztrájk lesz az iskolákban

DSC5243
2022.09.10. 17:56
„Mivel látható, hogy a kormány erőre erőszakkal válaszol, viszont továbbra is csak az erőből ért, azt javasoljuk, hogy kollégáink szervezzenek a munkahelyeken hétfőtől olyan sztrájkokat, amelyek kihasználják a törvény kiskapuit” – közölte szombaton a PDSZ és a PSZ.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) tiltakozik a sztrájkjogért polgári engedetlenséget vállaló pedagógusokat ért kormányzati fenyegetés ellen – így reagáltak az érdekvédők arra a pénteki hírre, melyről az Indexen is beszámoltunk.

Mint ismert, a Tanítanék Mozgalom szeptember 1-jétől kezdve gördülő polgári engedetlenségi akciót hirdetett, melyhez önkéntes alapon számos intézmény pedagógusa csatlakozott.

A tiltakozásban részt vevő tanárok szeptember 9-én a tankerülettől levelet kaptak, melyben lényegében kijelentették, hogy az érintett pedagógusok a munkavégzés alól felmenthetők.

Mivel látható, hogy a kormány erőre erőszakkal válaszol, viszont továbbra is csak az erőből ért, azt javasoljuk, hogy kollégáink szervezzenek a munkahelyeken hétfőtől olyan sztrájkokat, amelyek kihasználják a törvény kiskapuit!

– írta a PSZ és a PDSZ.

 Az érdekvédők hétfőtől a következőket javasolják:

  • „Kérjük meg a szülőket, hogy a munkabeszüntetést úgy segítsék, hogy ez idő alatt ne küldjék be a gyermekeiket az intézménybe, mert ekkor felügyelni és tanítani sem kell – így kihúzzuk a sztrájk alatti, még elégséges szolgáltatás előírásának »méregfogát«;
  • a törvény alapján összevont felügyelet tartható;
  • a sztrájk alatt megtartandó tanítási órákat más napokra át lehet helyezni;
  • ügyeljünk arra, hogy a tervezett sztrájkot minél előbb jelentsük be az intézményvezetőnek, mert a bejelentéstől számított öt nap múlva lehet belekezdeni a munkabeszüntetésbe.”

Az érdekvédők a közleményben jelezték továbbá, hogy október 5-én ünnepli az UNESCO a pedagógusok világnapját. Erre a napra a PSZ és a PDSZ együttes akciót hirdet az alapvető jogok biztosának területi irodáinál, ahol a közoktatásban tapasztalt jogsértésekről petíciókat nyújtanak át.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)