Már nem a Orbán Viktor irányítása alá tartozik az egyik állami szervezet

2022.09.14. 09:01
Egy friss rendelet alapján miniszteri irányítás alá került a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal.

A keddi Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalért szerdától már nem Orbán Viktor miniszterelnök, hanem az általános politikai koordinációért felelős miniszter, Rogán Antal a felelős. A tárcavezető az irányítási hatásköreit a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkárán keresztül gyakorolja, aki Bordás Gábor.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal jogköre többek között az alábbiakra terjed ki:

  • Az európai uniós forrásból, illetve az állam nevében kötött nemzetközi szerződés alapján finanszírozott egyéb programból nyújtott támogatás felhasználásának, a kormány irányítása alá tartozó fejezetbe sorolt központi kezelésű előirányzat, fejezeti kezelésű előirányzat, társadalombiztosítás pénzügyi alapjai előirányzata, elkülönített állami pénzalapok előirányzata felhasználásának, valamint a kormány irányítása vagy felügyelete alá tartozó költségvetési szervek kormányzati ellenőrzése.
  • A gazdálkodó szervezeteknek, a közalapítványoknak, a köztestületeknek, az alapítványoknak és az egyesületeknek nyújtott költségvetési támogatások és az államháztartás központi alrendszeréből nyújtott más támogatások – ideértve a nemzetközi szerződések alapján kapott támogatásokat és segélyeket is –, és az említett szervezetek részére meghatározott célra ingyenesen juttatott állami vagyon felhasználásának ellenőrzése.
  • A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonba tartozó és állami tulajdonban álló, valamint az olyan gazdasági társaságok – ide nem értve a Magyar Nemzeti Bankot – ellenőrzése, amelyekben az állam többségi befolyással rendelkezik.
  • Azon alapítványok, közalapítványok ellenőrzésére, amelyek felett az alapítói jogokat a kormány irányítása vagy felügyelete alá tartozó költségvetési szerv gyakorolja, vagy az államháztartás központi alrendszeréből támogatásban részesülnek.