Botrány: letartóztatták a gyömrői polgármestert költségvetési csalás miatt

VT Gyömrő-19
2022.09.15. 19:08
Az előző napokban őrizetbe vették, csütörtökön pedig már le is tartóztatták Gyömrő polgármesterét, Gyenes Leventét.

A Magyar Nemzet szerint az ellenzéki városvezetőt több társával együtt tartóztatta le csütörtökön a Szombathelyi Járásbíróság. A lap szerint ellenük

bűnszervezetben, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt van folyamatban eljárás.

Először a polgármester otthonában tartottak házkutatást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának nyomozói. A nyomozást a Vas Megyei Főügyészség felügyeli, de ők – megkeresésre – még nem árultak el részletesebb információt az ügyről.

Reagált az önkormányzat: nincs közük az egészhez; a polgármester tagad 

Gyömrő Város Önkormányzata a Facebookon tett közzé egy közleményt, amelyben azt írták, hogy a kora esti órákban értesültek a letartóztatásról és az ezzel összefüggésben lévő ügyről. Leszögezték: 

Az ügy semmilyen módon nem kapcsolódik Gyenes Levente polgármesteri tevékenységéhez sem a mostani, sem a korábbi időszakot tekintve. Önkormányzatunk az ügyben semmilyen módon nem érintett, önkormányzatunknál hatósági vizsgálat, nyomozás nem zajlott.

Kiemelték, hogy az önkormányzat működése az szmsz-ben, valamint a jogszabályokban foglaltak szerint folyamatos és zavartalan, a jelenlegi helyzetben a polgármesteri munkakört, hatásköröket és jogköröket az alpolgármester gyakorolja. Hangsúlyozták továbbá, hogy 

Gyenes Levente minden ellene felhozott vádat tagad, az ügyben ártatlannak vallja magát, és bízik abban, hogy ez minél előbb be is bizonyosodik. A gyanúsítás szerint az áfa befizetését elmulasztó cégekkel kapcsolatban nem állt, ezekhez kapcsolódóan semmilyen vezetői vagy döntéshozói pozícióban nincs. 

Voltak már ügyei korábban is 

Gyenes Leventének korábban már volt több botrányos ügye is. Évekkel ezelőtt – még az előző polgármestersége idején – a Szegedi Ítélőtábla mondta ki bűnösnek folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntette és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt, amiért kilenc hónap, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, helybenhagyva az elsőfokú ítéletet. 

Abban a számlagyáras perben Gyenes Levente a hetedrendű vádlott volt, és akkor a hatályos jogszabályok szerint a helyi képviselő-testületnek méltatlansági eljárást kellett volna indítania polgármestere ellen. Gyenes ezt nem várta meg, és benyújtotta lemondását, de 2019-ben – a botrány ellenére – ismét őt választották meg polgármesternek. Egy másik alkalommal olyan fotók jelentek meg róla, amelyeken az volt látható, hogy egy meztelen nőről fehér port szív fel

(Borítókép: Gyenes Levente. Fotó: Vasvári Tamás / Index)