2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

Nemsokára népszámlálás, még lehet jelentkezni számlálóbiztosnak

2022.09.16. 18:05
Végéhez közeledik a 2022. évi népszámlálás számlálóbiztosainak toborzása, de elsősorban Budapesten és a nagyobb városokban még lehet jelentkezni. A népszámláláson a törvény szerint kötelező a részvétel.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közleménye szerint országszerte mintegy 28 ezer számlálóbiztos toborzását kezdték meg nyáron a települési önkormányzatok a KSH irányításával.

Az október 1. és november 28. közötti népszámlálás célja, hogy pontos és részletes képet adjon Magyarország népességének nagyságáról, demográfiai jellemzőiről, egészségi állapotáról, foglalkoztatottságáról, élet- és lakáskörülményeiről. A népszámláláson gyűjtött adatok kizárólag statisztikai célra használhatók fel.

Előzetes online képzésen vesznek részt a számlálóbiztosok

Október 1. és 16. között a háztartások önállóan, interneten keresztül tölthetik ki a kérdőívet egyedi belépési kód segítségével. A kódokat a KSH postán juttatja el a háztartásokhoz. Október 17-étől számlálóbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyek nem élnek az online kitöltés lehetőségével.

Számlálóbiztosnak nagykorú személyek jelentkezhetnek. A munkát végezhetik gyesen, gyeden lévők, tanulók és nyugdíjasok is. A jelentkezők előzetes online képzésen vesznek részt, munkájukat a gyakorlati felkészülési feladatok sikeres elvégzését követően kezdhetik meg.

A díjazás mértéke a körzet méretétől és a címek számától is függ

A számlálóbiztosok munkájukért, a kitöltött kérdőívekért, a címek ellenőrzéséért, szükség esetén pontosításáért díjazásban részesülnek, melynek mértéke a körzet méretétől, a címek számától is függ. Egy számlálóbiztosnak várhatóan 100-140 címen kell majd kérdőívet kitöltenie, a díjtételeket ennek a kormányrendeletnek a melléklete tartalmazza.

A jelentkezéssel, a jelentkezési időszakkal és a határidővel kapcsolatban a számlálóbiztosi munka iránt érdeklődők a polgármesteri, valamint a közös önkormányzati hivataloknál kérhetnek információt. A számlálóbiztosi feladatokhoz kapcsolódó jelentkezési feltételek, illetve a népszámlálással kapcsolatos további információk a KSH honlapján találhatók – adta hírül az MTI.