Ötmillió forinttal támogatja a budaörsi önkormányzat a sztrájkoló pedagógusokat

221071
2022.09.17. 06:13
Budaörs polgármestere, Wittinghoff Tamás úgy érzi, hogy olyan elképesztő alacsony a tanárok fizetése, amiből megélni sem lehet, ezért nem szeretné, hogy az anyagi hátráltatás álljon a szabad véleménynyilvánítás útjába.

Reggel hét után már gyülekezett a feketeruhás tömeg a budapesti Móricz Zsigmond körtéren. Több iskola diákjai és tanárai tiltakoztak az oktatás szerintük áldatlan állapotai miatt. A rövid flashmobot, vagy más néven villámcsődületet a Nemes Nagy Ágnes Szakgimnázium, a József Attila Gimnázium és a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium pedagógusai szervezték. Egyebek közt a tanárok és diákok leterheltsége, valamint a Nemzeti alaptanterv ellen szólaltak fel.

Tiltakozunk az ellen, hogy Európában a magyar pedagógusok kapják messze a legalacsonyabb bért a kormányuktól

– hangzott el az egyik tüntető pedagógustól, akinek dobpergés és taps kísérte szavait.

A kiállással a résztvevők szolidaritást vállaltak a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgató-helyettesével is, akit egy hete váltottak le, amiért részt vett egy polgári engedetlenségben.

Feketébe öltöztek pénteken több budapesti és vidéki iskola tanárai, így fejezték ki együttérzésüket a felmentett vagy megfenyegetett pedagógusokkal szemben. Többen ugyanis levelet kaptak a tankerülettől, amelyben elbocsátással fenyegették őket, ha részt vesznek a tüntetésen. A belügyminisztérium nem reagált a tanárok pénteki akciójára, ellenben azt írták, akkor lehetséges a megígért háromszor 10 százalékosnál nagyobb béremelés, ha az Európai Unióval sikerül megállapodni.

A budaörsi önkormányzat ötmillió forintot tett félre azoknak a tanároknak, akiket retorzió ér, ha nem veszik fel a munkát.

Az vélhető, hogy nem fizetik ki azokat az időszakokat, amikor sztrájk, akár kiesett óra van engedetlenség miatt. Úgy gondoltuk, olyan elképesztően alacsony a jövedelme a tanároknak, amiből megélni sem lehet, hogy az ilyen kieső pénzekhez fedezetet biztosítunk, ne ez akadályozza őket abban, hogy a véleményüket elmondhassák

mondta el az RTL Híradójának Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere.

A Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom is segítséget ajánlott, egyszeri, egymillió forintos támogatást ígérnek minden tanárnak, akit a politikai kiállása miatt kirúgnak vagy lefokoznak.

(Borítókép: Fekete esernyővel tartottak flashmobot tanárok, diákok és szülők 2022. szeptember 16-án reggel a Móricz Zsigmond körtéren. Fotó: Szabó Réka / Index)