Újabb tó száradt ki Magyarországon, a helyiek értetlenül állnak a történtek előtt

2022.09.19. 16:45
Eltűnt a víz a pilisszántói Titkos-tóból, emiatt halak százai pusztultak el. A napokban többször esett arrafelé, ezért sem értik a helybéliek, hogyan tűnhetett el egyik napról a másikra a víz a mederből.

Két hete a tavacska egy részében még víz csillogott. A közelben élők élnek a gyanúperrel, hogy a környéken egyre élénkebb bányászati tevékenységnek vagy a karsztvízkutaknak köszönhető a kiszáradás és a tömeges halpusztulás. Most abban bíznak, hogy az önkéntes tűzoltók segítségével sikerül némi vizet visszapótolni a repedezett tómederbe – írja a sokszinuvidek.24.hu.

A kiszáradt tóról fotók is készültek, amelyeket ide kattintva lehet megnézni.

A Magyarországot sújtó nyári aszály miatt a felszíni patakok és folyók vízhozama jelentősen csökkent az ország egész területén. Augusztusban az ivóvízbázisként számontartott Lázbérci-víztározó vízszintje is jelentős csökkenésnek indult.

A nyári hőhullám a Tápiót sem kímélte, ami Jászboldogházánál teljesen kiszáradt, amire a történelem során először volt példa. A patakparti állatvilág eltűnt, a gyepterület kiégett, a környéken emberemlékezet óta nem volt ekkora szárazság. A Climate Chronicles csapata a helyszínen járt, ahol készítettek egy minifilmet a lesújtó szárazságról.