16:00, December 09.
Horvátország 2
Brazília 1
Education City Stadion Negyeddöntő
20:00, December 09.
Hollandia 2
Argentína 3

Már lehet is jelentkezni a korrupcióellenes harcra

2022.09.24. 15:47
Mostantól lehet pályázni az újonnan létrejövő Integritási Hatóság tagjait kiválasztó alkalmassági bizottságba. Az új hatóságra az európai uniós pénzek miatt van szükség.

Péntek este megjelent a Pénzügyminisztérium Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatósága (EUTAF) oldalán a pályázat: lehet az újonnan létrejövő Integritási Hatóság tagjait kiválasztó alkalmassági bizottságba jelentkezni. Ez lesz az a szerv, amelynek a létrehozását vállalta a kormány, hogy hozzáférjen a befagyasztott uniós pénzekhez

Az alkalmassági bizottság feladata az alábbi lesz:

  • közzétenni és megőrizni az Igazgatóság tagjainak vagyonnyilatkozatait;
  • évente ellenőrizni a vagyonnyilatkozatok valóságtartalmát;
  • felülvizsgálni a Hatóság működését nemzetközi szervezetekkel, például az OECD-vel;
  • kötelező erejű véleményt kiadni a Hatóság Igazgatóságának a Korrupcióellenes Munkacsoport nem kormányzati szereplőket képviselő tagjainak jelöltek alkalmassági feltételeinek értékelésére és a kiválasztás szempontjaira vonatkozóan.

Vannak feltételek

Tagnak csak olyan ember választható meg, aki a megbízást megelőző öt évben semmiféle politikai szerepet nem vállalt. Emellett kizárták azokat a személyeket, akik munkakapcsolatban álltak bármilyen párttal.

Szintén feltételként szabták meg, hogy „rendelkezik a közbeszerzés és/vagy a korrupció elleni küzdelem területén elismert nemzetközi szervezetnél szerzett jelenlegi vagy múltbeli érdemi tapasztalattal, és ilyen szervezetben szerzett, megfelelően hosszú, igazolható és releváns gyakorlattal” bír. A megbízása öt évre szól, és nem hosszabbítható meg. A pályázatokat október hetedikéig lehet leadni.  • Hírek
  • Hírek