Szijjártó Péter: Az európai gazdaság egy recesszió felé halad

2022.09.24. 11:12
A külgazdasági és külügyminiszter az amerikai CNN hírcsatornának beszélt arról, miért gondolja úgy, hogy fel kell oldani az Európai Unió Oroszországgal szemben kivetett szankciót. Szijjártó Péter a beszélgetésben kiemelte: az ország biztonságos olaj- és gázellátását az orosz források nélkül lehetetlen lenne megoldani.

Szijjártó Péterrel beszélgetett a CNN műsorvezetője az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) BT-gyűlését követően. A csatorna arról kérdezte a magyar külgazdasági és külügyminisztert, miért kellene feloldani a szankciókat.

A miniszter úgy véli, „ha szankciókat hozunk valakivel szemben, akkor annak károsabbnak kell lennie a szankcionáltra, mint magunkra nézve, ám az EU-s szankciók, amelyeket Oroszországgal szemben vezettek be, károsabbak Európára, mint az oroszokra nézve”. 

Kiemelte: „ezért az európai gazdaság egy recesszió felé halad, amire már jó ideje nem volt példa, a biztonságos energiaellátás pedig már a múlté Európában”. Arra pedig, hogy úgy tűnik, van egy olyan nézet, mely szerint Magyarország inkább Oroszország oldalán áll, mint az EU és partnerei oldalán, azt válaszolta: 

Ezt a vádat nagyon komolyan vissza kell utasítsam, mert mi, magyarok már a kezdetektől fogva elítéltük ezt a háborút és eddig nem vétóztunk meg egyetlen szankciós csomagot sem. A jelenleg érvényben lévő hét szankciós csomagot kivétel nélkül egyhangú döntéssel fogadta el az Európai Unió. Tehát ha nem támogattuk volna ezeket a szankciós csomagokat, akkor nem is léphettek volna életbe. Azt azonban egyértelművé tettük, hogy semmiképp sem fogjuk az ország biztonságos energiaellátását kockára tenni. 

Emellett hangsúlyozta, hogy az ország biztonságos olaj- és gázellátását az orosz források nélkül lehetetlen lenne megoldani. Oroszország felelősségre vonásáról pedig az a véleménye,  sokkal nagyobb erőfeszítéseket kellett volna tenni annak érdekében, hogy helyreálljon a béke. A legmegfelelőbbnek az azonnali tűzszünetet látja, és emlékeztetett arra, Magyarország már a háború kezdetén felajánlotta, hogy a béketárgyalások helyszínéül szolgál. Szijjártó Péter szerint ha az ENSZ tagjai a békéért harcolnának, akkor megelőzhetnék több százezer ember szenvedését.

Elítél mindenkit, aki atomháborúval fenyegetőzik

Vlagyimir Putyin orosz elnök legutóbbi beszédével kapcsolatban pedig azt nyilatkozta:

Természetesen minden olyan döntés és nyilatkozat, amely a háború további eszkalációjához vezet, rossz hír számunkra. Ezért mondjuk, hogy bizony már a 25. órában vagyunk. A tegnapi kijelentés miatt is járunk már a 25. órában, és ezért kell végre megoldanunk ezt a krízist.

Hozzátette: egyértelműen elítélnek mindenkit, aki atomháborúval fenyegetőzik, és semmiképp sem szeretnék, ha megtapasztalnánk az atomháború borzalmait.