Gyurcsány Ferenc megnevezte az új világ reményét: a feleségét

BP-4380
2022.09.25. 12:50
„Van választás. Orbán vagy Dobrev. Ezt kínálja az árnyékkormány.″ Ezt írta közösségi oldalán Gyurcsány Ferenc. A volt miniszterelnök szerint „a 2010-ben széttört ellenzéknek újra vezetője van″.

A Demokratikus Koalíció elnöke lírai szavakkal kezdte felesége, Dobrev Klára bemutatását. Mint fogalmazott: 

Hosszú bolyongás után megérkeztünk. Összerendezzük, ami külön volt. Méltósággal tesszük a dolgunkat. Nagy közösséget építünk. Pártot. Más mifelénk nem tudja. Mi tesszük. Dobrev az európai, szabad magyar köztársaság legjobb képviselője. Ő fogja vezetni az országot. Jobbá, emberibbé teszi. Hibái, tévedései is emberiek lesznek. Ahogy sikerei is. Megérkezett egy új világ reménye, ígérete. Dobrev Klára személyesíti meg ezt az álmot. Támogassátok Dobrev Klárát és árnyékkormányát!

Dobrev Klára 2022. szeptember 16-án jelentette be, hogy árnyékkormányt alakít. Néhány nappal később bemutatta árnyékkormányának minisztereit is. Akkor azt mondta, hogy „ez a árnyékkormány nem az ellenzék, hanem a Demokratikus Koalíció árnyékkormánya”.

Ahogyan az az Indexen is olvasható, szerinte a többi ellenzéki párt látványosan elzárkózott az együttműködés elől.

Élre áll, másról szól

Az Index elemzőket kérdezett arról, mi várható egy árnyékkormánytól. Kovács János politikai elemző szerint „árnyékkormányt állítani leginkább ott van értelme, ahol politikai váltógazdaság van, illetve a regnáló kormány mögötti pártnak vagy pártkoalíciónak létezik az ellenzéki térfélen domináns kihívója”, majd azt is elmondta, hogy ma nem ez a helyzet. 

Zárug Péter Farkas pedig ugyanebben a cikkben úgy fogalmazott, leginkább az lehet a szerepe az árnyékkormánynak, hogy „a kormány-ellenzék harcban új hadszínteret próbál nyitni, a kormányzati politikát mint szakpolitikákat személyekhez kötve próbálja leképezni az ellenzéki oldal legnagyobb pártjában, amely mára egyértelműen a Demokratikus Koalíció”. 

Ami azonban bizonyos: az ellenzéki pártok hűvösen reagáltak az árnyékkormány felállásának hírére, miközben a közvélemény-kutatások szerint a Demokratikus Koalíció az ellenzéki erősorrend élén áll, és azzal, hogy árnyékkormányt alakított, az ellenzéki térfélen a politikai kezdeményezést is átvette.

(Borítókép: Dobrev Kára és Gyurcsány Ferenc 2021. szeptember 30-án. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)