„Szálljatok ki a méhemből!”

20220928181758 HNT 2743 1
2022.09.28. 18:20 Módosítva: 2022.09.28. 18:26
„Az abortusz korlátozása nők elleni erőszak” – ezzel a címmel tartottak tüntetést Budapesten. A demonstráció szervezői szerint az abortuszszabályozás módosítása „lopakodó szigor”, aminek valódi célja „a nők megalázása és a nők élete felett gyakorolt kontroll”.

„Idén szeptemberben Dúró Dóra kívánságára Pintér Sándor belügyminiszter társadalmi egyeztetés nélkül módosította az abortuszszabályozást: szeptember 15-től csak a magzati szívhang meghallgatásáról kiállított igazolással végezhető abortusz” – olvasható a tüntetés leírásában. A módosításról itt számoltunk be részletesen.

A szervezők úgy fogalmaztak, „bár a kormány magát »életvédőnek« hazudja, ezekkel a lépésekkel valójában egyetlen életet sem védenek meg: a lopakodó szigor valódi célja a nők megalázása és a nők élete felett gyakorolt kontroll”.

20.15: A Belügyminisztérium előtti terület szinte teljesen kiürült, a szervezők elkezdték összegyűjteni az épület előtt hagyott molinókat, ezzel véget ért a tüntetés.

20.08: A tüntetők ismét rákezdtek:

Sándor, Sándor, tűnj a p*námból!

Az egyik szervező jelezte, hogy hivatalosan 20 órakor véget ért a demonstráció, ezért arra kért mindenkit, hogy hagyják el a területet.

19.49: Lassan szivárognak el a tüntetők, de többség az eső ellenére továbbra is a Belügyminisztérium előtt van, és helyenként skandál.

19.30: „Én méhem, én testem” – skandálják demonstrálók a Belügyminisztérium előtt.

19.27: A menet megérkezett a Belügyminisztériumhoz, a bejáratnál néhány rendőr áll. A tüntetők különböző tárgyakat, többségében vállfákat tesznek az épület elé, valamint transzparenseket, többek között olyan felirattal, hogy

Szálljatok ki a méhemből!

19.14:  A tüntetők az Akadémia utcán, szemerkélő esőben elindultak a Belügyminisztérium felé, ahol egy emlékművet építenek. A több mint ezer fős tömeg egyelőre viszonylag csendesen vonul.

19.00: A beszédek után a Varsányi Szirének léptek színpadra, a tervek szerint hamarosan elindulnak a tüntetők a Belügyminisztérium irányába.

18.53: A NANE és a Patent aktivistája beszédében többek között elmondta, hogy amíg nem létezik 100 százalékos védelmet biztosító és mindenki számára hozzáférhető fogamzásgátlás, addig nem kívánt terhességek is lesznek. Felszólalása végén azt ordította a mikrofonba, hogy

Sándor, Sándor, tűnj a p*námból!

18.37: Színpadra állt egy kétgyermekes anya is, aki dúla. Beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy semmi differenciáltság nincs a törvényben, miközben egyéni történetek és sorsok vannak. A dúla úgy látja, a módosítás arról szól, hogy tudják, hol a helyük, hogy nem hozhatnak akármilyen döntést a testükről.

Ha szülünk, ha nem, bántanak és megaláznak

– mondja a dúla.

18.29: Kecskés Karina színésznő egy szülész-nőgyógyász gondolatait olvasta fel. Többek között elhangzott, hogy a kevesebb abortuszhoz mindenki számára elérhetővé kell tenni a szexuális nevelést és a fogamzásgátlást. A szülész-nőgyógyász leszögezte, hogy nem hangosítja fel a szívhangot, csak akkor, ha kérik, és a monitort is csak akkor fordítja feléjük, ha szükségesnek látják a döntésükhöz.

18.18: A tüntetőknek „Az abortusz korlátozása nők elleni erőszak!” feliratú matricákat osztogatnak, de az egyik szervező arra figyelmeztetett, hogy közterületen tilos felragasztani a matricákat.

18.10: Gyülekeznek a tüntetők a Parlament melletti színpad előtt, egyelőre zene szól, hamarosan beszédekkel veszi kezdetét a demonstráció.

A demonstráció szervezői úgy látják, ha a kormány célja tényleg az abortuszok számának csökkentése lenne, akkor

  • „méltó és biztonságos életkörülményeket biztosítanának a gyereket vállaló nőknek”,
  • „mindenki számára hozzáférhetővé tennék a fogamzásgátlást”,
  • és „a szexuális felvilágosítással foglalkozó civilek ellehetetlenítése helyett minden fiatal számára biztosítanák a korszerű szexuális nevelést”.

A tüntetés menetrendje:

  • 18.00–18.15: gyülekező a Demokrácia terén
  • 18.15–19.00: beszédek
  • 19.00–19:15: Varsányi Szirének Koncert
  • 19.15-től vonulás a Belügyminisztérium elé
  • 20.00: emlékműépítés Pintér Sándornak

A Facebook-esemény alapján a szervezők az aHang és Patent Egyesület, a csatlakozó szervezetek: Amnesty International Magyarország, Budapest Pride, Egyenlítő Alapítvány, EMMA Egyesület, Jól-Lét Alapítvány, Labrisz Leszbikus Egyesület, Magyar Nők Szövetsége/Association of Hungarian Women, NANE Egyesület, NEM! – Nők Egymásért Mozgalom, Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség (Hungarian Women's Lobby), Nőkért Egyesület, Másállapotot a szülészetben, valamint a TASZ.

(Borítókép: Nagy Tamás / Index)