Jó hír a csokosoknak, maximalizálták a büntetőkamat mértékét

GettyImages-1210211069
2022.09.30. 09:24
Változnak a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) szabályai, egész pontosan a „büntetési feltételek”, ha valaki nem tudja időre teljesíteni a hitelfelvétel feltételeit. Például a vállalt gyerekek nem érkeznek meg időben.

Módosította a kormány a csok-rendeletet, amelynek lényege, hogy öt százalékban maximalizálják az úgynevezett csokos büntetőkamatot – jelent meg a legutóbbi Magyar Közlönyben. A rendelet október 1-től hatályos, azaz ekkortól élnek az új szabályok.

A kamat ötszörösével megegyező mértékű kamatfizetési kötelezettség esetén a fizetendő kamat mértéke az 5 százalékot nem haladhatja meg

– fogalmaz egész pontosan a jogszabály-módosító.

A kormány lépésére minden bizonnyal azért kerülhetett sor, hogy a jelenlegi energiakrízis, az egekbe szökő infláció közepette, illetve a keddi jegybanki alapkamat-emelés után ne fizessenek irreálisan magas, egyenesen uzsorakamat szintű büntetőkamatokat azok a családok, akik korábban felvették a csokot, azonban mégsem tudják, tudták annak feltételeit teljesíteni.

Ugyanis, ha egy család nem tudja a csok-hitelért cserébe a vállalt gyermekszámot időben teljesíteni, akkor a törvény szerint az alapkamattal vagy akár annak ötszörösével megegyező büntetőkamattal kell visszafizetnie a lakhatásra kapott állami támogatást.

Ha például nem születnek meg a vállalt gyerekek a meghatározott intervallumon belül, akkor a felvett hitel futamidejét féléves periódusokra bontják, a büntetőkamatot pedig a periódus kezdetén érvényes alapkamat szintjéhez igazítják.

Ha valaki például a maximális támogatást igénybe véve három gyermeket is vállalt, az emelt, 10 millió forint összegű támogatásnál azonban a büntetőkamat is magasabb, a jegybanki alapkamat ötszöröse.

A jegybanki alapkamat emelését kompenzálják

Ez a csok hét évvel ezelőtti indulásakor még nem jelentett akkora fejfájást, hiszen az alapkamat mértéke akkor egy százalék alatt volt. Azonban már a Magyar Nemzeti Bank szokásos keddi kamatdöntő ülésén 11,75 százalékról 125 bázisponttal, 13 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Például három vállalt, ám meg nem született gyermek esetén a büntetőkamat ennek ötszöröse, azaz 65 százalék is lehet.

Ehhez képest maximálta most a kormány öt százalékban ezeket a csokos büntetőkamatokat.

Marad a csok jövőre is? 

Új családtámogatási programokkal készül 2023 januárjától a kormány, ám a családtámogatási programok részleteiről egyelőre nem döntöttek a kormánypártok. Abban mindenesetre bíznak, hogy a nehéz helyzet ellenére a meglévő, bevált családtámogatási programokat a jövőben is tudják folytatni – jelentette ki múlt hét csütörtökön Kocsis Máté és Simicskó István a kormánypártok kihelyezett frakcióülésének szünetében.

(Borítókép:  Karl-Josef Hildenbrand/picture alliance/Getty Images)