Csődbe mehetnek az önkormányzatok a távhőárak emelése miatt

B RKL20220827008
2022.10.03. 06:04
Csődhullámtól tart a Magyar Önkormányzatok Szövetsége a legújabb távhőrendelet miatt, amely szerint akár tizenháromszorosára is emelkedhetnek az intézmények fűtési költségei. Gémesi György szerint állami segítség nélkül az önkormányzatok 80-90 százaléka csődbe menne.

A Magyar Közlönyben jelent meg pénteken az a kormányrendelet, amelyből kiderül, hogy 2022 októberétől mennyit kell fizetniük az önkormányzati intézményeknek a fűtésért. Az adatsor megjelenése után Szombathely polgármestere megkongatta a vészharangot, mivel a város esetében több mint tizenkétszeres emelkedésről van szó. Nemény András akkor elmondta, hogy ez a drágulás többmilliárdos pluszkiadást jelent a városnak, és állami segítség nélkül Szombathely működésképtelenné válhat.

Azonban nem csak Szombathely van veszélyben. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége szerint az elszálló energiaárak miatt valamennyi település csődbe mehet. Az év végéig érvényes távhődíjak szerint ott, ahol főleg gázzal fűtik a hőerőműveket, akár tizenháromszorosára is emelkedhetnek az intézmények gázszámlái.

Gémesi György, a szövetség elnöke úgy véli, a kormánynak nem lehet érdeke, hogy az önkormányzatok 80-90 százaléka csőbe menjen. 

Nekünk üzemeltetni kell, nekünk biztonságot kell adni a szülőknek, nagyszülőknek, a betegeknek, a szociális otthonban fekvőknek és mindenkinek, akik a településeinken laknak

– mondta az RTL Híradónak.

Bali Gábor energiapiaci szakértő szerint azok a piaci árak szabadulnak rá ezekre az intézményekre, amelyek egyértelműen a földgáz árának az emelkedéséből jöttek. 

(Borítókép: Az Újpesti Erőmű csővezetékei 2022. augusztus 27-én. Fotó: Róka László/MTI)