Gyurcsány Ferenc a pocsék éveiről: Apám börtönben, anyám alig keresett valamit

PAP 3459
2022.10.08. 08:41
Gyurcsány Ferenc az utóbbi időszakban előszeretettel oszt meg személyesebb hangvételű történeteket a közösségi oldalán. A Demokratikus Koalíció elnöke szombat reggel sem hagyta ki a sztorizást, és a törpékről sem feledkezett meg.

Gyurcsány Ferenc aggodalmát fejezte ki Facebook-oldalán azzal kapcsolatban, hogy vajon a következő hónapokban mi lesz azokkal az idős emberekkel, akik egy életen át dolgoztak azért, hogy a család fiatalabb tagjainak mindent megteremtsenek.

Talán ha tizenkét éves lehettem. Egyik unokatestvérem friss házasként fantasztikus férjével házépítésébe fogott. 1973 körül lehettünk, Kádár-kocka épült. Ott volt minden rokon. Több az elhatározás, az akarat, mint a pénz. De csináltuk. Én a tetőn, gerendák közt botladozva. Szép fiaik lettek. Na meg bonyolult élet. A végén sok unoka, egy részük rájuk maradt. Csinálják. Minden, amit jön, túl a hetvenen, hogy legalább az unokáknak könnyebb legyen. És könnyebb lett. Csodaemberek

– írta a politikus, majd rögtön hozzátette, hogy ezek az emberek azok, akik most a legnagyobb bajban lesznek, miközben a kormány „egy szót sem mond nekik, róluk és nem segít”.

A DK elnöke ezt követően kitért arra, hogy a nehézségeket ő is testközelből ismeri.

Amikor nagyon pocsék volt az élet, apám börtönben, én hatodik osztályt végzett, anyám, aki bár alig keresett valamit a pápai Textilgyárban, de bújt és simogatott, susogta, hogy majd megoldjuk valahogy. És megoldotta

– jelentette ki az egykori miniszterelnök, aki a törpézést ezúttal sem hagyta ki, a családi múlt feltárását azzal folytatta, hogy „vigyázni kell az emberekre”, még akkor is, ha a kormány ezt most nem teszi meg.

Ezek, a mai hatalmasok (akkor is mondom újra: erkölcsi-politikai törpék) nem vigyáznak ránk

– tette hozzá.

Mint ismert, Gyurcsány Ferenc néhány nappal ezelőtt törpének nevezte Orbán Viktort, amit Kocsis Máté és Fürjes Balázs sem hagyott szó nélkül. Ennek ellenére a DK elnöke pénteken is törpézett egyet, és a sort ma is folytatta.

(Borítókép: Gyurcsány Ferenc. Fotó: Papajcsik Péter / Index)