Szigorítanak a szülés szabályain a Szent Imre Kórházban, fokozatosan lép életbe a változás

2022.10.15. 14:14
Munkaidejükön kívül nem lehetnek ott a szülőszobán november 1-től a Szent Imre Kórházban a szülésznők, mindez a kórház közösségi oldalára feltöltött egyik bejegyzésből derült ki.

Az intézmény közlése szerint a fogadott szülésznő intézménye az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény szerint 2021 januárja óta a Szent Imre Kórházban sem működött. Arra viszont volt lehetőség, hogy a várandósok egyéni vagy kiscsoportos szülésfelkészítésen vegyenek részt.

Ilyenkor a felkészítést végző szülésznő a vajúdás és szülés kísérésében is részt vehetett.

Emiatt az intézményben a területen kívüli, csak a szülés idejére ideiglenesen bejelentkezett szülések száma jelentősen emelkedett, ami már veszélyeztette a biztonságos szülészeti ellátást.

A következő hónaptól változik az eddigi rend

Hogy ezt a problémát megoldják, a szülésznők munkaidőn túli szülőszobai jelenlétét 2022. november 1-től megszüntetik. Ettől a lépéstől azt várják, hogy a területen kívüli szülések aránya csökkenni fog. 

Az átmenet nem hirtelen fog bekövetkezni. A kórház közlése szerint a jelenleg még gondozásuk alatt álló, területi ellátási kötelezettségük alá nem eső kismamák gyermeküket az intézményben hozhatják világra.