Momentum: Újpest polgármestere az árnyékot választotta a fény helyett

2022.10.20. 21:31
Déri Tibor ellen indított belső vizsgálattal keresi a Momentum, hogy mik azok az ügyek, amit nem mondott el, illetve nem a saját pártjával osztott meg. A jövőt illetőleg a Momentum elnökségi tagja azt mondta, most újra versengés kezdődött az ellenzéki oldalon, ebben pedig karakteres módon részt kívánnak venni.

Déri Tibor momentumos polgármester az árnyékot választotta a fény helyett. Ezzel a szójátékkal utalt a Momentum elnökségi tagja arra, hogy az újpesti városvezető kilépett a pártjából, és a Fővárosi Közgyűlés képviselőjeként az ottani DK-frakcióhoz igazolt.

Kele János az ATV Egyenes beszéd című műsorában emlékeztetett: Déri ellen hetek óta zajlik egy etikai és felügyelőbizottsági eljárás, a párttagságát pedig felfüggesztették, mert úgy érezték, hogy a Momentum politikai érdekeit veszélyeztette városvezetőként. Ezzel arra célzott, hogy a 2024-es polgármester-választással kapcsolatos döntését nem a saját pártjával, hanem a többi ellenzéki párttal egyeztette elsőként, megnevezve saját polgármesterjelölt utódját a DK-s Trippon Norbert személyében.

A Momentum elnökségének egyik fontos célja az, hogy bemutassa a párt polgármesterei által azt az új városvezetői modellt, amely az emberek számára kirajzolja a Momentum egyedi „arcélét”. Erre Józsefvárosban és Terézvárosban is nyitottság mutatkozott, Újpesten azonban nem.

Azt érzékeltük, hogy az ottani polgármester kifejezetten szeretné, ha a Momentum vezetősége bizonyos ügyektől távol maradna. Azt vettük észre, hogy csak egy nagyon szűk körrel osztja meg a saját politikai terveit.

Ebben a szűk körben nemcsak a Momentum vezetése, hanem a helyi Momentum sem volt benne.

Azt vizsgálják most, hogy Déri Tibor vajon milyen ügyeket nem mondott el. A vizsgálatot azonban nehezíti, hogy a párbeszédben a polgármester nem partner. Kele János szerint Déri sosem volt klasszikus momentumos politikus.

A jövőt illetően a párt elnökségi tagja úgy fogalmazott: a kormányváltás érdekében eddig a többi ellenzéki párttal az együttműködést mindennél előrébb valónak tekintették, most azonban kinyílt a verseny az ellenzéki oldalon, ebben pedig a Momentum rész kíván venni.