Egyre több magyar város vonja meg a zöld rendszámos parkolási kedvezményt

2022.10.25. 07:21
Novembertől már Zalaegerszegen sem parkolhatnak ingyen a zöld rendszámmal ellátott autók, így egy tucatra nőtt azon települések száma, ahol hozzányúltak a zöld rendszámos parkolási kedvezményhez.

Szentendrén április elsejével szűnt meg a zöld rendszámú autók ingyenes parkolása, emlékeztet az ATV. A városvezetés szerint túl sok ilyen kocsi fordult meg a településen, emiatt pedig gyakran torlódott a forgalom a városban. A szentendreiek az egyes és a kettes zónában azonban továbbra is díjmentesen parkolhatnak, ehhez egy ügyfélszolgálati regisztrációt kell elvégezniük. A polgármester nem kívánt arról nyilatkozni, mennyire sikeres a több mint fél éve bevezetett parkolási rendszer.

Már Ajkán, Siófokon, Nagykanizsán és Hódmezővásárhelyen is megszűnt a kedvezmény, Pécs és Miskolc egyelőre csak a zöld rendszámos hibridektől vonta meg az ingyenes parkolást, a tisztán elektromos járművektől nem.

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke azt mondta, az önkormányzatok hatalmas anyagi gondokkal küzdenek, így érthető a döntés. Gémesi György Gödöllő polgármestereként hozzátette: előfordulhat, hogy idővel Gödöllőn is módosítják a parkolási rendeletet. Budapesten egyelőre ez nem téma, a Főváros az ATV megkeresésére azt válaszolta, hogy a zöld rendszámú autók ingyenes parkolásának eltörlésére vonatkozó előterjesztés most nincs napirenden.

Egyre több az elektromos autó a magyar utakon

A Technológiai és Ipari Minisztérium október elején arról számolt be, hogy 2022-ben jelentősen bővült a tiszta és csendes járműállomány Magyarországon: idén szeptember végéig csaknem ugyanannyi zöld rendszámot adtak ki, mint tavaly egész évben.

Így kijelenthető, hogy 2020 elejéhez képest a teljes zöld rendszámos állomány a háromszorosára bővült. A leginkább klímabarát, tisztán elektromos járművekből pedig négyszer több van, mint a vírusválság előtt.