A legtöbb helyen stagnál a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció, de van kivétel

2022.10.26. 14:41
A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) mérései szerint továbbra is stagnál a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, a városok többségét stagnáló tendencia jellemzi.

Országos átlagban harmadik hete stagnál a szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyagának koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán a honlapján.

Mint írták, a vizsgált városok többségét stagnáló tendencia jellemzi, emelkedés Békéscsabán, Kecskeméten és Zalaegerszegen tapasztalható, míg csökkenés az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telep mintájában mérhető.

Közölték azt is, hogy a SARS-CoV-2-örökítőanyag koncentrációja minden hazai mintavételi helyen az emelkedett kategóriába esik.

Az NNK legutóbb múlt héten közölt adatokat, akkor az országos átlagot tekintve stagnált a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, enyhe emelkedést Békéscsabán és a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep mintáiban tapasztaltak.

A kormányzati tájékoztató portál adatai szerint az elmúlt héten összesen 9023 új fertőzöttet igazoltak, meghalt 140 beteg. Kórházban jelenleg 1371 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 25-en vannak lélegeztetőgépen.