Egy hónapja tűnt el Szűcs Tamás, felesége új információkban bízik

IMG-8804
2022.10.29. 05:55
Ma egy hónapja, hogy a 32 éves Szűcs Tamás, a Pátria Nyomda termelési igazgatója egy koncertre indult barátaival a IX. kerületi Budapest Parkba, ám azóta sem érkezett haza, semmilyen életjelet nem adott magáról. Az Index elérte az aggódó feleséget, aki három héttel férje eltűnése után új információhoz jutott. Megkerestük a budapesti rendőrkapitányságot, valamint Szép Árpád Olivért, aki ügyvédként és jogászként világítja meg az esetet.

A budapesti rendőrség október 1-jén, szombat délután tette közzé hivatalos oldalán, hogy nagy erőkkel keresnek egy 32 éves férfit, aki szeptember 28-án, szerda éjjel tűnt el egy ferencvárosi szórakozóhelyről. A hatóság közölte, hogy Szűcs Tamás körülbelül 190 cm magas, sportos testalkatú, haja szőkésbarna, borostás, szemüveget visel. Utolsó ismert ruházata fehér pulóverből, fekete farmerból, sötét sportcipőből és piros, eldobható esőkabátból állt.

eltűnt1001
Fotó: police.hu

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) október 28-án tájékoztatta lapunkat: Tamás eltűnésével kapcsolatban bűncselekmény gyanúja nem merült fel, a BRFK VIII. kerületi Rendőrkapitányság jelenleg is eltűntként keresi a férfit, ebben a családja és az esetleges szemtanúk segíthetnek a legtöbbet.

Minden olyan ügynél, amikor a hatóság valakit eltűntként keres, általánosságban elmondható, hogy a hatóságok munkáját nagyban elősegíti az eltűnt személlyel kapcsolatos, minél szélesebb körű információátadás. Ilyenek például az eltűnt személy szokásai, szabadidejére, baráti kapcsolataira vonatkozó információk, illetve az, ha az eltűnést a lehető legrövidebb időn belül bejelentik

– közölte a BRFK, aki a férfi eltűnésről órákkal később értesült is.

Jelentkezett egy szemtanú

Az Index október 2-án érte el először Tamás feleségét, Szűcs-Szabó Lillát, aki akkor közölte: mivel felnőtt eltűntről van szó, aki beszámítható, a rendőrség nem indít nyomozást, így magánjellegű kereséseket szerveztek. A család dolgát megnehezítette, hogy sem cellaadatokat, sem biztonsági felvételeket és/vagy bankkártyás vásárlásokról való visszaigazolásokat nem tudtak kikérni, mivel nem volt bizonyíték arról, hogy bűncselekmény történt volna.

„Később megtaláltam otthon a férjem pénztárcáját, benne az összes iratával és a bankkártyájával, de a telefonja a koncert óta inaktív, tehát vásárolni sem tudott semmit” – fogalmazott október 2-án Tamás felesége, Szűcs-Szabó Lilla. Majd eltelt négy hét, és bár sokkal több információt nem kapott, egy szemtanú csak hetekkel az eltűnés után jelentkezett, ami reményt ad a hozzátartozóknak.

A szórakozóhelyről szeptember 29-én nulla óra harminc perckor távozott, ezt kamera rögzítette. Az is látszik a felvételen, hogy elindul gyalog a MÜPA irányába, majd taxit próbál fogni, és bár beszél a sofőrrel, az autós nem viszi el. Ennek okát sajnos nem tudjuk, mert a kérdéses járművet a kép gyenge minősége miatt nem lehetett beazonosítani. Egy másik kamera képe szerint Tamás ezután felmegy a Rákóczi hídra, és ezután szem elől veszítjük. A híd kamerája sajnos időkorlát miatt törölte a felvételt a kérdéses időszakról, a budai oldalon is hiányosak a felvételek. Így nincs arról bizonyíték, hogy átment a hídon Budára, de arról sincs, hogy nem. Egy tanú már jelentkezett, aki látta a hídon, a pesti oldal felőli egyharmadánál

– számolt be a fejleményekről lapunk kérdésére Szűcs-Szabó Lilla. A legutolsó információról elmondta: már három hét is eltelt, mire az említett szemtanú megkereste, ezért a család abban bízik, hogy újabb információkat szerezhetnek a történtekről.

Ki tekinthető eltűntnek?

A körözési nyilvántartási rendszerről és a személyek, dolgok felkutatásáról és azonosításáról szóló 2013. évi LXXXVIII törvény 20. § (2) bekezdése pontosan felsorolja, mikor tekinthető valaki eltűntnek. A hatályos jogszabály szerint

  • ha az eltűnés körülményei, az életviteléről, foglalkozásáról, más személyi körülményeiről rendelkezésre álló adatok azt valószínűsítik, hogy eltűnése – kivéve a terheltet és a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható személyt – bűncselekmény elkövetésével van összefüggésben;
  • cselekvőképtelen vagy korlátozottan cselekvőképes, egészségi állapota, kora vagy más ok miatt képtelen magáról gondoskodni;
  • az életvitelére, személyi körülményeire, foglalkozására tekintettel az eltűnésére észszerű magyarázat nem adható;
  • az eltűnés természeti katasztrófával, öngyilkossággal van összefüggésben, vagy az eltűnés az emberi szervezetet ért olyan külső hatással van összefüggésben, amely a sérült akaratától függetlenül következett be.

Ugyanitt olvasható, hogy az eltűnt személy körözését, a személy eltűnésére vonatkozó bejelentést vagy hatósági észlelést követően azonnal el kell rendelni – ez Tamás esetében is így történt. A törvény rögzíti, hogy a körözés elrendelésével szemben jogorvoslatnak helye nincs, a magát azonosítani vagy lakóhelyét közölni nem képes személy körözését az azonosítása érdekében el kell rendelni.

Azonnal indul a nyomozás

Az Index kereste Szép Árpád Olivér ügyvédet a bonyolult üggyel kapcsolatban. A jogász az ügyvédi iroda honlapján is ismertette korábban: az eltűnt személy felkutatása bejelentéssel indul, ami azt jelenti, hogy a rendőrséget értesíti a hozzátartozó. Az eltűnés bejelentése után azonnal elkezdődik a nyomozás – a rendőrség a rendelkezésre álló adatok alapján veszi sorra a lehetséges helyszíneket, személyeket, míg a magánnyomozó szintén ezeken a nyomokon halad, azonban véleménye szerint látni kell, hogy hatékonysága és a nyomozás gyorsasága fokozottabb.

A bejelentések magas száma és a kapacitáshiány miatt a rendőrségi nyomozások elhúzódhatnak, az idő pedig rendkívül fontos szerepet játszik egy eltűnési ügyben, akár a keresett személy élete múlhat a gyors reagáláson. A magánnyomozó szakember olyan ismeretlen körökbe is be tud tekinteni, mint a nyilvántartásban nem szereplő társaságok; nagyobb szórásban kutathatja fel a szociális ellátóintézményeket, hajléktalanszállókat, ismerősöket, alkalmi barátokat

– fogalmaz Szép Árpád Olivér, hozzátéve: ugyanez vonatkozik a közösségimédia-felületekre, amelyeket a magánnyomozók célzottabban tudnak figyelemmel kísérni. 

Az általunk megkérdezett jogász meglátása szerint a rendőrségi bejelentés után hiába indul meg hivatalosan a nyomozás, nem biztos, hogy a várt gyorsasággal fog történni, hiszen rengeteg ügyön dolgoznak egyszerre. Ekkor merül fel a magánnyomozó szakember felkeresése, aki kizárólag az aggódó hozzátartozóra fókuszálva, haladéktalanul megkezdi a részletek felkutatását. Ez azért is nagyon fontos, mert ha csak felmerül a gyanú, hogy a keresett családtag talán bűncselekmény áldozata lett vagy öngyilkosságot követhetett el, minden elvesztegetett óra csökkenti a túlélés esélyeit.

A körözés elrendelésétől kezdve napok, hónapok alatt nyomára bukkanhatnak az eltűnt személynek, azonban vannak esetek, amikor évekig húzódik egy ügy. A rendőrség hivatalos oldala szerint Magyarországon jelenleg 2201 főt tartanak nyilván eltűntként.

(Borítókép: Szűcs Tamás. Fotó: Szűcs-Szabó Lilla)