Pórul járhat az, aki most akar ablakot cseréltetni vagy napelemet felszereltetni

D  VG20190304014
2022.11.08. 06:17
A lakásfelújítási támogatás igénylésének beadása már csak az év végig lehetséges, aki viszont az utolsó pillanatban élne a lehetőséggel, az már nem biztos, hogy talál szakembert.

Az utóbbi időben sokan kezdtek lakáskorszerűsítésbe annak érdekében, hogy spóroljanak az energiaszámlákon. A fűtési szezon közeledtével pedig elsősorban a nyílászárók cseréje kezdett a legnagyobb szárnyalásba, de voltak, akik hőszigetelést rakattak fel és megpróbáltak még az új szabályozás érvénybelépése előtt napelemrendszert igényelni vagy telepíteni.

A BOON viszont úgy tudja, nincs elég szakember, és aki most akar ablakot cseréltetni vagy napelemet felszereltetni, már nagy valószínűséggel nem talál vállalkozót, ha ezt december 31-ig szeretné kiviteleztetni.

Ez azért is érinthet negatívan egyeseket, mert a 2021 januárjában életbe lépett vissza nem térítendő lakásfelújítási támogatás utólagos elbírálással, utófinanszírozással történik, melyet a Magyar Államkincstár (MÁK) hagy jóvá. Az igénylés beadása azonban már csak az év végig, december 31-ig lehetséges. Ezek szerint minden vállalkozói szerződésnek és anyagbeszerzésről vagy elvégzett munkáról kiállított számlának eddig az időpontig be kell érkeznie elektronikusan a MÁK-hoz.

Aki az utolsó pillanatban élne a lehetőséggel, annak nem túl jók az esélyei, de ha már megvan a kivitelező vagy vállalkozó, aki elvégzi a felújítást még az adott időpontig, akkor nem lehetetlen.

(Borítókép: Varga György/MTI)