Népszerű sajtot hívott vissza a Nébih

2022.11.16. 21:29
Súlyos tünetekkel járó betegség kórokozójával szennyezett francia sajtot hívott vissza a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerdán. A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy a terméket ne fogyasszák el, ugyanis az szövődményként agyhártyagyulladást, vérmérgezést okozhat.

Listeria monocytogenes-szennyezettség miatt a francia gyártó visszahívta a forgalomból a 3 kilogrammos kiszerlésű, Brie Maubert 33% nevű sajt 2022. 11. 30-i lejárati idejű kiszerelését, amely Magyarországon is forgalomba került – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerdán.

A visszahívott termék magyarországi forgalmazója a Culinaris Kft. (Budapest). A Nébih kéri a vásárlókat, hogy ezt a terméket ne fogyasszák el.

A Nébih oldalán található tájékoztatás szerint a Listeria monocytogenes széles körben előforduló, emberi megbetegedést okozó baktérium, amely a hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni.

Névtelen-1111111
Fotó: Nébih

Fogyasztása legyengült immunrendszerű emberek, várandós nők, idős emberek esetében súlyos megbetegedést okozhat. Szövődményként agyhártyagyulladás, vérmérgezés alakulhat ki. Terhesség esetén vetélés, halva születés és az újszülött fertőzése is előfordulhat.