Csalással vált jelöltté egy nő a 2022-es országgyűlési képviselő választáson

2022.11.22. 15:45
A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség választás rendje elleni bűntett miatt vádat emelt egy nővel szemben, aki a 2022. évi országgyűlési képviselő választáson hamis ajánlóíveket adott le és képviselőjelöltté vált.

A vádirat szerint a kecskeméti nő 2021 novemberében került kapcsolatba azzal az országos listát állító párttal, amelynek célkitűzéseivel egyetértve elvállalta, hogy egyéni választókerületi jelöltjükként indulni fog az országgyűlési képviselők 2022. évi választásán.

A képviselőjelölti pozíció megszerzése érdekében az egyéni választókerületében 2022. február 12-től hozzákezdett az ajánlások gyűjtéséhez, amelyben 4-5 ismeretlen személy is segítette. Miután az aktivisták összegyűjtötték az ajánlásokat, az ajánlóíveket úgy adták vissza a vádlottnak, hogy azokon az ajánlást gyűjtők adatai kitöltetlenek maradtak és az ívet sem írták alá.

A nő ekkor az ajánlóíveket a saját adataival kitöltötte és aláírta azt a látszatot keltve, mintha az ajánlásokat maga gyűjtötte volna.

A választási iroda – nem tudva az ajánlóívek meghamisításáról – a vádlottat felvette a képviselőjelölti nyilvántartásba.

Az illetékes választási iroda elnöke feljelentést tett

Az illetékes választási iroda elnöke feljelentést tett az ügyben és nyomozás indult a nő ellen. A nyomozók megállapították, hogy az ajánlási szabályok megsértésével kitöltött, hamis ajánlóíveken lévő ajánlások nélkül a nő el sem érte volna a képviselőjelöltté váláshoz szükséges ötszáz érvényes ajánlást.

Az ügyészség a nőt választás rendje elleni bűntettel vádolja és ezért vele szemben büntetővégzés hozatalára irányuló eljárásban – tárgyalás mellőzésével – pénzbüntetés kiszabását indítványozza. Ügyében a Kecskeméti Törvényszék hoz döntést – olvasható az Ügyészség oldalán.