Semjén Zsolt: Négyezer milliárd forintba kerültek az uniós szankciók Magyarországnak

2022.11.24. 10:54
Legalább négyezer milliárd forintnyi veszteséget okozott eddig a magyar költségvetésnek az Európai Unió elhibázott szankciós politikája – jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerdán Csornán.

Az MTI szerint Semjén Zsolt a Mondj nemet a szankciókra! című országjárás keretében tartott fórumot a Győr-Moson-Sopron megyei településen. A fórum előtt sajtótájékoztatóján azt mondta: nem lehet csak az orosz–ukrán háborút okolni az energiaárak drasztikus emelkedéséért, mert a háború miatt felment ugyan a gáz ára 100 dollárra,

de amikor Brüsszel „elkezdte pengetni a szankciókat”, az szinte azonnal 200-350 dollárra emelkedett – mondta. 

Semjén Zsolt szerint Oroszországot nem rendítették meg a szankciók, mert az olajat gond nélkül eladják Kínának és Indiának, a gázból pedig hiába adnak el kevesebbet, kétszeres lesz a hasznuk. (A Bloomberg nemrég arról írt, hogy az oroszok nem tudják gond nélkül pótolni a szankciók miatt kieső európai piacot. A földgázárak miatt a Gazprom valóban rekordprofitot termelt hónapokkal ezelőtt, de azóta az európai szállításaik jelentős része leállt.)

A miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy szerinte az európai emberek védelmében át kell gondolni a szankciós politikát. Magyarország semmit nem fog támogatni, ami a magyar emberek, a magyar gazdaság energiaellátását veszélyezteti – szögezte le, hozzátéve: a magyar kormány számos lépéssel segíti az embereket, és a kormány a mielőbbi megbékélést szorgalmazza.

Orosz–amerikai tárgyalásokra, mielőbbi tűzszünetre és béketárgyalások megindítására van szükség, ha pedig mindez megtörténik, akkor az energiaárak is csökkenhetnek – zárta mondandóját Semjén Zsolt.