Négynapos munkahét, megemelt tanárfizetés és szélerőmű az ellenzék javaslatai között

2022.11.28. 17:57
Három ellenzéki párt három különböző javaslattal jelentkezett hétfőn.

A Párbeszéd ismét benyújtja a parlamentnek a négynapos munkahétről szóló határozati javaslatát – jelentette be hétfői, online sajtótájékoztatóján a párt szóvivője. Barabás Richárd azt mondta, hogy a megváltozott munkakörülmények, az automatizáció, valamint a digitális megoldások miatt sem a gazdaság, sem a munkavállalók igényeit nem elégíti ki az ötnapos munkahét. Hozzátette: a piaci szereplők is azt igazolják vissza, hogy a kétnapos hétvége nem elég a pihenésre.

Az MTI arról ír, hogy a XI. kerületi alpolgármester hangsúlyozta: a kutatások szerint a négy napot dolgozók intenzívebben és fókuszáltabban, de örömmel végzik a dolgukat, mert kárpótolja őket a plusz egy szabadnap.

Barabás Richárd kiemelte:

nem az eddigi öt nap munkaóráit csoportosítanák át négy napra, hanem alapesetben megőriznék a nyolcórás keretrendszert, miközben szabályoznák, hogy ezért egyetlen munkavállaló se kaphasson kevesebb bért.

Azokban a munkakörökben, amelyek szükségessé teszik a pénteki munkavégzést, a Párbeszéd azt javasolja, hogy hétfőtől csütörtökig a munkavállalók napi hét órát dolgozzanak, pénteken pedig négyet.

A Magyar Telekom négynaposmunkahét-tesztjéről itt számoltunk be.

MSZP: Kössék a jegybankelnök fizetéséhez a kezdő pedagógusok fizetését

Tóth Bertalan az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón elfogadhatatlannak nevezte azt, hogy egy Országgyűlés előtt lévő kormányzati törvényjavaslattal a jelenlegi ötmillió forintról több mint hatmillió forintra emelnék Matolcsy Györgynek, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének a fizetését. Hozzátette: az Orbán-kormány akkor emeli Matolcsy György bérét, amikor az infláció évtizedes rekordokat dönt, amikor az élelmiszerár-emelkedés 40-50 százalékos, és amikor az MNB-nek 18 százalékos kamatot kellett bevezetnie ahhoz, hogy a forint ne omoljon össze – olvasható az MTI beszámolójában.

Az ellenzéki politikus közölte: az MSZP azt javasolja, ha már mindenképpen emelik a jegybankelnök fizetését, emelkedjen a pedagógusok bére is, „hiszen az ő hivatástudatuknak és a gyermekekért érzett felelősségüknek tudható be, hogy még működik a közoktatás”.

A frakcióvezető azt javasolta:

a kezdő pedagógusok fizetése érje el az MNB-elnök fizetésének tíz százalékát; a jegybankelnök fizetésének automatikus emelésével pedig az is biztosítva lenne, hogy a pedagógusfizetések is folyamatosan és automatikusan emelkednének.

Tóth Bertalan kitért arra, hogy „még mindig nem tudni, ki rendelte meg Matolcsy György fizetésemelését”. Virág Barnabás, az MNB alelnöke a múlt héten a parlamentben arról beszélt, hogy a jegybanktörvény módosítását a kormány kezdeményezte – idézte fel a politikus, jelezve: az MSZP több kormánytaghoz is kérdésekkel fordult, azt tudakolva, ki kérte, és mi indokolja a fizetésemelést. Van-e tudomásuk arról, hogy Matolcsy Györgynek anyagi problémái lennének, amelyek miatt emelni kellene ötmilliós fizetését? – kérdezte a szocialista képviselő.

Az LMP a szélenergia mellett

Ismét benyújtotta a szélenergia hasznosítását célzó határozati javaslatát az Országgyűlés elé az LMP.

Kanász-Nagy Máté hétfői, online is követhető sajtótájékoztatóján kifejtette: ezzel megadják a cselekvés lehetőségét a kormánynak, ha ugyanis a kabinetnek fontos a megújuló energiaforrások elterjedése, támogatni fogja a kezdeményezésüket.

A képviselő azt is közölte, hogy az LMP már elvesztette a fonalat a kormány álláspontját illetően, ezért nem arra figyelnek, amit a politikusok mondanak, hanem arra, amit tesznek.

Lantos Csaba leendő energiaügyi miniszter korábban arról beszélt, hogy lehetnek még szélturbinák Magyarországon, de rettenetesen nagy mennyiséget nem lehet telepíteni. A miniszterjelölti meghallgatásról itt számoltunk be.  • Hírek
  • Hírek