Itt a kormány legújabb döntése a Széchenyi Kártya Programról

D SOS20220620001
2022.11.29. 07:47
A kormány egy határozatban szabályozta, hogy a következő években mekkora támogatást biztosíthatnak a központi költségvetésből a Széchenyi Kártya Programnak. A szabályozás értelmében egészen 2034-ig előírták a támogatás mértékét, és az is kiderült, hogy jóval több pénzt szánnak a programra, mint akár csak egy hónappal ezelőtt.

Pontosítás: cikkünk korábbi verziójában pontatlanul állítottuk, hogy a támogatás a SZÉP-kártyákról szól, a finanszírozás teljesen mértékben a kkv-k támogatását célzó Széchenyi Kártya Programra vonatkozik

A kormány arról hozott döntést, hogy mekkora forrásokra tarthat igényt a program az elkövetkező időszakban. Az idei évre vonatkozóan azt írták, hogy „az orosz–ukrán konfliktus és az energiaár-emelkedések által súlyosan érintett hazai mikro-, kis- és középvállalkozások kedvezményes finanszírozási forrásokhoz való hozzájutása érdekében” támogatják azt, hogy a program által igényelt további többletforrásokat a központi költségvetés terhére biztosítsák.

Ezenkívül a jövő évre vonatkozóan is többletforrásokat biztosít a kormány az eddig jóváhagyott pénzek mellett. A szabályozás értelmében ennek összege legfeljebb 21,78 milliárd forint lehet, amelyet ugyancsak a központi költségvetésből fognak biztosítani.

2034-ig számolnak vele

A határozatban azt is előírták, hogy a 2024 és 2034 közötti időszakban is biztosítani kell a programhoz szükséges források rendelkezésre állását. A program finanszírozása várhatóan ez idő alatt már évről évre csökkenni fog, az alábbiak szerint:

  • a 2024. évre vonatkozó kötelezettségvállalás felső korlátja 198 milliárd forint.
  • A 2025. évre vonatkozó kötelezettségvállalás felső korlátja 163,5 milliárd forint.
  • A 2026. évre vonatkozó kötelezettségvállalás felső korlátja 112,5 milliárd forint.
  • A 2027. évre vonatkozó kötelezettségvállalás felső korlátja 75,5 milliárd forint.
  • A 2028–2034. évekre vonatkozó kötelezettségvállalások felső korlátja évente 42,5 milliárd forint.

A határozatban azt is előírták, hogy magát a programot akár 2038-ig is finanszírozni lehet a Miniszterelnöki Kabinetiroda megfelelő előirányzatának terhére.

A fenti összegek azért is figyelemre méltók, mert a kormány októberben már kiadott egy ehhez hasonló határozatot a Széchenyi Kártya Program jövőbeli finanszírozásáról, abban viszont még a fentieknél tízmilliárd forintokkal alacsonyabb összegek szerepeltek felső korlátként. 2024-re például csak 160,7 milliárd forintot,  a 2028–2034. közti évekre pedig évente 33 milliárdot szántak (és a többi évnél is hasonló arányban volt kevesebb a maximális keret).

(Borítókép:  Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszél a Széchenyi Kártya Program legújabb termékeiről tartott sajtótájékoztatón Budapesten 2022. június 20-án. Fotó: Soós Lajos / MTI)