Tűzifa vagy tűzijáték? – A pécsiek kezében a döntés

DSOKI20190101004
2022.12.04. 10:13
Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának honlapján december 9-ig szavazhatnak a helyi lakosok arról, hogy a városvezetés a szilveszteri tűzijátékra elkülönített összeget az óévbúcsúztató légiparádéra fordítsa vagy inkább a rászorulóknak vegyenek belőle tűzifát.

„Van, aki úgy véli, hogy egy háborúval, gazdasági problémákkal, inflációval és megannyi nehézséggel terhelt időszakban éppen hogy szükség van városi tűzijátékra, arra, hogy kikapcsolódjanak az emberek. Mások viszont úgy gondolják, hogy ilyen nehéz gazdasági és szociális helyzetben pazarlás volna nagyszabású városi tűzijátékot tartani. Az erre a célra fordított összegből ugyanis sokkal etikusabb lenne olyan pécsi családoknak tűzifát vásárolni, akiknek most minden segítségre szükségük van”– írja a Péterffy Attila, Pécs polgármestere a város önkormányzatának honlapján. 

Mint említi, a pécsiekre bízzák a döntést, hogy a tűzijátékra elkülönített összegből a rászorulóknak kívánnak inkább segíteni vagy légiparádéval búcsúztatnák az óévet. A városvezetés a kérdésről internetes szavazást indít, a pecs.hu önkormányzati honlapon december 2–9. között lehet voksolniuk a helyi lakosoknak irányítószámuk megadásával.

Arra biztatok mindenkit, hogy mondja el véleményét, és szavazatával járuljon hozzá ahhoz, hogy közösségünk a legjobb döntést hozza meg ebben a kérdésben

– buzdítja a helyieket Pécs polgármestere közleményben. 

A Pécs Aktuál ugyanakkor emlékeztetett, hogy tavaly a járványhelyzet miatt az egész országban elnapolták az óévbúcsúztatókat. Pécs főterén sem tartottak szilveszterkor rendezvényt, ugyan a tűzijáték nem maradt el, amit a Siklósi úti felüljáróról lőttek fel. Azt egyelőre nem tudni, hogy ha a légiparádéra érkezik több szavazat, hogyan és mennyi tűzifával segíti a pécsi önkormányzat a rászorulókat, ismertették: 2018-ban még 170 család kapott 270 köbméter fát, a többi évről nincs adatuk.

Még októberben tartottak sajtótájékoztatót a pécsi Városházán az ügyben, hogy a helyi önkormányzat az elszálló energiaárak és az inflációs nyomás miatt milyen takarékossági lépéseket tervez, akkor Ruzsa Csaba alpolgármester úgy fogalmazott, hogy több egyéb szociális intézkedés mellett a legelesettebbek számára azonban bővítenék a támogatások körét és emelnék a tűzifa-adományozás mértékét.

(Borítókép: Szilveszteri tűzijáték Pécs felett 2019. január 1-jére virradó éjjel. Fotó: Sóki Tamás / MTI)