Dolgozik a ciklon, jövő héten már megérkezhet az igazi téli időjárás

BJASZ20200116005 (1)
2022.12.06. 11:48
Egy mediterrán ciklon miatt a következő napokban egyre hidegebb lehet, jövő hét elejére már országszerte megérkezhet a tél.

A hétvégére csapadékos időt hoz a mediterrán ciklon, ám vasárnaptól a ciklon hátoldalán már egyre hidegebb levegő érkezhet, így havazás is elképzelhető – írja az Időkép.

A portál a legfrissebb modellszámítások alapján megjegyzi, hogy egyre közelebb az igazi télies időjárás. A hidegfront mögött már a hét közepére is visszaesik néhány fokot a hőmérséklet, ráadásul a reggelek is többfelé lesznek fagyosak.

Az igazi, úgynevezett télies fordulat a mediterrán ciklonnak köszönhetően vasárnap-hétfő környékén érkezhet el. Ez a ciklon sok csapadékot hoz, az előoldalán péntek-szombatra dél felől enyhe levegőt. Szombaton délen, délkeleten 15 fok sem kizárt, sőt még az ég is megdörrenhet.

Az Időkép szerint előreláthatólag vasárnap fokozatosan kerülhetünk át a ciklon hátoldalára, így amennyiben megmarad a csapadékos idő, az esőt nyugat, északnyugat felől egyre többfelé havazás válthatja fel, ezzel együtt az északira, északnyugatira forduló szél is nagy területen viharossá válhat.

Ezek után számottevő lehűlés veheti kezdetét, jövő hét elejére pedig országszerte megérkezhet a tél. 

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.

(Borítókép: Jászai Csaba / MTI)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.